Opinió

Lobby lleidatà

Xavier Palau proposa l'elaboració d'un pla estratègic propi que permeti alinear tots els agents amb objectius comuns: impulsar l'economia, afavorir la promoció econòmica, promoure accions socials orientades al benestar de les persones, la captació d'inversions i retenir talent per evitar-ne la fuga

Sempre he expressat que a Lleida, més enllà d'interessos partidistes i ideològics, hem de reivindicar-nos per defensar allò que ens pertoca i ens correspon com a capitalitat de la Catalunya interior. Ho hem de fer plegats, pensant exclusivament en l'interès de la ciutat i del territori. Som la porta de Catalunya a la resta d'Espanya i som la porta d'Espanya a la resta de Catalunya.

Ara, arran de la crisi derivada de la pandèmia, és el moment de posar-nos en marxa i constituir un lobby lleidatà que aglutini tots els agents socials lleidatans i que, alhora, elabori i impulsi un pla estratègic. Vivim una situació d'extrema i urgent necessitat, que derivarà en múltiples conseqüències. Per aquest motiu és absolutament necessari anar tots a una. Ara, quan la majoria de països estem lluitant contra la Covid-19, el paper que desenvolupen les empreses és fonamental i, de retruc, la gestió i ajut que en pot fer l'Administració i, en el cas concret, des del Govern local. L'Administració local no es pot mantenir al marge, també té una responsabilitat social en afavorir i acompanyar als sectors claus de l'economia per impulsar una bona gestió i garantir una organització adequada.

Cal tenir present, que en l'actualitat les empreses i els seus treballadors es veuen abocats a altres riscos associats, com són el retard o interrupció de subministraments i transaccions, disminució de la demanda i de clientela, complexitat a l'hora de gestionar horaris i torns de treball, així com de les mesures derivades de protecció a la salut dels seus treballadors o altres dificultats relacionades amb el comerç d'importació i exportació. No ens podem oblidar de la permanència d'un gran nombre de treballadors en ERTE's o les dificultats dels autònoms.

Per tot plegat, proposo immediatament per Lleida activar un pla estratègic d'impuls econòmic. L'objectiu d'aquest lobby ha de ser, especialment, representar els interessos de Lleida i els dels nostres veïns i veïnes, reivindicar-nos en les negociacions que es puguin dur a terme amb la resta d'administracions en tots els àmbits, així com tenir el dret a exigir allò que ens pertoca i deixar enrere el tòpic de què "per Lleida ja n'hi ha prou".

Per fer-ho possible, proposo l'elaboració d'un pla estratègic propi que permeti alinear tots els agents amb objectius comuns: impulsar l'economia, afavorir la promoció econòmica, promoure accions socials orientades al benestar de les persones, la captació d'inversions i retenir talent per evitar-ne la fuga. Des del grup municipal popular ja hi estem treballant.

Com a punt de partida, creiem que ara com ara i en la fase de desescalada en la qual ens trobem, l'Ajuntament podria posar en marxa, per exemple, una línia telefònica gratuïta en matèria laboral, d'assessorament adreçat tant a empresaris com treballadors. Paral·lelament, oferir informació més acurada a la ciutadania i tot el sector comercial, sense oblidar altres sectors que, malauradament, també es veuran afectats, com és el sector cultural.

La unió fa la força. Per això, poder fer negociacions i reivindicacions de forma coordinada sota la marca de Lleida ens dona credibilitat i força davant les diferents administracions. El nostre seny lleidatà ens permetrà generar oportunitats i millorar les relacions institucionals amb la resta d'agents, la qual cosa crearà sinergies amb els diferents sistemes del nostre entorn.

A Lleida, tenim moltes raons per reivindicar-nos i valorar el nostre patrimoni. El Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, la Universitat, el teixit associatiu, veïnal i empresarial, la cultura i tradicions pròpies, l'Horta i el nostre entorn paisatgístic i natural, la connexió amb diferents vies de comunicació, en definitiva, la nostra posició estratègica, són només alguns exemples d'una llarga llista. En qualsevol cas, des del grup municipal popular apostem per implicar-nos en aquest projecte per Lleida, per les persones, amb generositat i convidem a tothom a fer pinya per fer-ho possible.