Opinió

Per la dignitat de les persones

Agraeixo la feina que totes les persones i entitats efectuaran, implicant-se de valent en la organització del Pla Municipal d’Acollida de Persones Temporeres per a l’any 2021, la seva bona voluntat i una tasca professional de qualitat és el millor que tenim. La seva feina supleix la inexistent gestió municipal i una deficient política

Un anys més, estem a les portes d’una nova campanya de recol·lecció de la fruita i la conseqüent arribada de milers de temporers a la comarca del Segrià. Veig a venir, de nou, que els encrostats problemes sobre la situació de les persones que venen a guanyar-se la vida a l’Horta de Lleida i als municipis del nostre entorn, continuen sense resoldre’s i invisibles als ulls de totes les administracions. Ha passat un any més i tot segueix per fer.

Agraeixo la feina que totes les persones i entitats efectuaran, implicant-se de valent en la organització del Pla Municipal d’Acollida de Persones Temporeres per a l’any 2021. La seva bona voluntat i una tasca professional de qualitat és el millor que tenim. La seva feina supleix la inexistent gestió municipal i una deficient política.

Escric aquestes línies desitjant equivocar-me, però molt em temo que el caòtic govern de la Paeria, aquest any també, és i serà incapaç de liderar una solució a la greu situació, que any rere any, vivim a Lleida. Una situació que esdevé un mal crònic. Ni socialistes abans, ni el decebedor tripartit ara, han sigut i són incapaços de resoldre. Així doncs, tornarem a ser testimonis actius de situacions que indignifiquen la condició humana i que respon a una societat que no vetlla pel benestar dels seus conciutadans. Una Lleida a les antípodes de l’Estat del benestar. Tots recordem i tenim present un bon nombre de persones dormint al carrer, concentracions a la Plaça del Dipòsit i la indignació dels veïns del Centre Històric impotents. Amb raó.

A Lleida, ens quedem afònics perquè ningú ens escolta, per començar pels qui ens prometien una Lleida valenta i s’han perdut en el seu propi laberint. Ben lluny d’aquest objectiu, xoquem frontalment amb una ciutat en què s’evidencia la desigualtat social i la pobresa. Persones que desitgen millorar les seves condicions de vida i, malauradament, es veuen abocats a condicions d’insalubritat, alhora, de sous indignes. En aquest punt, podríem obrir un gran debat i fer al·lusió a altres factors que intervenen com les polítiques migratòries.

Enguany, el desgovern municipal ha creat la figura del coordinador/a tècnic pel Projecte per a temporers per l’any 2021. Tots els grups municipals han votat a favor, excepte nosaltres, que ens hem abstingut. La nostra abstenció no és perquè no hi estiguem d’acord, sinó perquè els mals gestors són els qui traspassen la seva responsabilitat a places de nova creació per fer veure que, enguany, sí han donat la tecla de la solució, mentre fan la mudança dels problemes direcció Pardinyes. La política és assumir lideratges i els qui governen tenen el deure d’assumir responsabilitat i no traspassar-les.

Tant difícil és assumir que falta menys d’un mes per l’arribada de temporers i el més calent està a l’aigüera? A vostès, governants de Lleida, els qui tenen el poder i les eines per solucionar problemes, no amaguin més el cap sota l’ala de la Paeria, el Pal·les o com els nòmades, ja no saben a quina porta trucar. Els hi dic que cal un projecte transversal pensat per les persones, per totes: pels qui vivim a Lleida i pels qui vindran. Ho dic clar i alço la veu: dignitat per les persones!

Els proposem un Pla d’Acollida real i efectiu. Determinin l’espai legal i competencial, és a dir, que es pot fer des de l’Ajuntament i que tenim d’exigir a la resta d’Administracions (aquelles on vostès també governen). Acte seguit, determinin el context d’emergència i excepcionalitat el qual ens trobem. Sabem amb quins recursos locals comptem per desenvolupar el Pla? Tenen clar a qui va dirigit? No és el mateix acollir temporers amb contracte de treball que sense contracte i diferenciar altres emergències socials. Tenen clar els actors? Amb parlat amb tots ells o això del diàleg és dèbil. Tothom té el seu paper i la seva responsabilitat.  

La vida és tan fràgil. Lluitem per viure. Cuidem de tots i per tots. Per això, els poso sobre la taula algunes idees perquè estem implicats en Lleida. Per la dignitat de les persones.

Comentaris