Opinió

148 Fira de Sant Josep: La ressaca d'un encert

Hem celebrat la 148 Fira de Sant Josep. Després de dos anys hem pogut fer aquesta gran fira i ens en sentim orgullosos. Mollerussa ha tornat a esdevenir, després de mesos d’incertesa i pressions, l’epicentre d’un sector  -l’agroalimentari- fonamental des de sempre per a les nostres comarques i també, com ha quedat demostrat en el darrer any i mig, el sector més essencial per al país

Hem celebrat la 148 Fira de Sant Josep. Després de dos anys hem pogut fer aquesta gran fira i ens en sentim orgullosos. Mollerussa ha tornat a esdevenir, després de mesos d’incertesa i pressions, l’epicentre d’un sector  -l’agroalimentari- fonamental des de sempre per a les nostres comarques i també, com ha quedat demostrat en el darrer any i mig, el sector més essencial per al país.

No ho hem fet sols. Des de Fira de Mollerussa teníem la ferma convicció de dur-la a terme conscients del paper dels certàmens firals professionals en la reactivació econòmica del país, si bé, fer-la o no, no depenia únicament de nosaltres.  

La represa, després de l’aturament, primer forçós i més tard amb una arrencada amb comptagotes de l’activitat aprofitant petites escletxes en les restriccions dels darrers quinze mesos per la pandèmia, estava condicionada també per altres factors externs a l’ens firal, els quals van concórrer finalment i es van alinear en guany de la Fira.

La 148 Fira de Sant Josep ha estat la primera gran fira professional i per les seves dimensions que s’ha desenvolupat a Catalunya des de la declaració de la pandèmia el març del 2020 i ho ha fet, en primer lloc, gràcies a la confiança dels expositors que ens van fer costat en la difícil decisió d’ajornar el certamen de la seva data habitual de març al juny; van continuar al nostre costat en unes últimes setmanes carregades d’incertesa, i que, finalment, van fer possible amb la seva presència que el certamen fos una realitat. A totes aquestes firmes el meu més sincer agraïment i reconeixement perquè sense elles, segur, no haguéssim pogut fer la fira.

L’avanç en la campanya de la vacunació i la millora de les dades epidemiològiques han estat també elements bàsics perquè la fira tingués aquest recorregut i el vistiplau del Procicat al Pla de Contingència que es va presentar i que tenia com a objectiu, per damunt de qualsevol altra cosa, la seguretat de les persones.

Agrair, per descomptat, l’escalf i la feina dels membres del Consell Directiu del Patronat, a les diferents administracions i  a totes les persones i/o entitats que han posat el seu gra de sorra perquè el certamen agroalimentari i també el 40è Saló de l’Automòbil tiressin endavant i ho fes amb seguretat.

Com l’alcalde de la capital del Pla d’Urgell i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, ha dit aquests dies, els resultats d’enguany han de mesurar-se amb diferents paràmetres d’anys anteriors. El no fer fira hauria suposat un segon any sense la Fira de Sant Josep, un certamen que en els seus 148 anys només el 2020 i per la pandèmia per la Covid-19 no es va poder desenvolupar. Hagués sigut l’absència de tot i no ens ho podíem permetre. Partíem de zero i tot el que es pogués fer suposava sumar. La participació de 153 expositors ens va omplir de satisfacció i ens va esperonar per fer la millor fira de totes.

Diumenge, amb les enquestes dels expositors a les mans ens vam veure reafirmats en què la decisió excepcional d’haver ajornat la fira al juny va ser un encert. Les dades, amb 74.558 visitants, un 88% dels expositors manifestant la seva intenció de tornar l’any vinent, el 60% valorant bé o molt bé el certamen i el 50% indicant que havien complert les expectatives que tenien posades en la fira a nivell de negoci, posaven damunt la taula la utilitat de les fires, i d’aquesta Fira de Sant Josep en particular, en la reactivació econòmica del territori. Sabem que també tenim aspectes a millorar i de ben segur ho farem entre tots, per la nostra part tenen el meu compromís.

Posar en valor i reconèixer així mateix la presència de cadascú dels membres del Govern, començant per la del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i dels consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent; d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en els actes protocol·laris d’aquesta fira, així com la visita també de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. Ha estat una representació important, generosa i amb la qual, i amb els seus missatges, ens han transmès l’essencialitat del sector agroalimentari i el que ha suposat la celebració de la 148 Fira de Sant Josep i del 40è Saló de l’Automòbil com a tret de sortida, com a inici de la represa de l’activitat econòmica i com a senyal que el país es torna a posar en marxa, alhora que l’ens firal ha rebut la felicitació per la valentia de fer el certamen i el caràcter emprenedor de Mollerussa.

Per últim, i no per això el menys important ni molt menys, agrair el seguiment dels mitjans de comunicació, el seu ressò a nivell informatiu de la fira, el qual ha contribuït sense dubte a arribar més lluny en la promoció i difusió del certamen.

Avui, amb aquesta ressaca de la fira, només puc dir gràcies a tots i totes pel vostre ajut, suport i confiança. La 148 Fira de Sant Josep ha estat la represa també a una anhelada tornada a l’activitat de Fira de Mollerussa que continuarà als mesos de tardor amb l’Expoclàssic, el Concurs de Pintura Ràpida, l’Autotardor i la Mollerussa Lan Party, certàmens en els quals espero i confio poder retrobar-nos.

Comentaris