Opinió

150 anys de la Fira de Sant Josep: segle i mig de simbiosi entre les Terres de Ponent i el sector agrari

Els nostres avantpassats van posar la llavor d’una proposta, nascuda com a fira de bestiar, i que ha anat, al llarg d’aquests 150 anys i amb l’esforç i col·laboració d’innumerables persones, adaptant-se, renovant-se i fent-se gran

El 2023, a Mollerussa, no serà com qualsevol altre any. Com tampoc ho va ser el 1872, any de naixement de la Fira de Sant Josep. Entre l’un i l’altre, un segle i mig, que es diu aviat.

Els nostres avantpassats van posar la llavor d’una proposta, nascuda com a fira de bestiar, i que ha anat, al llarg d’aquests 150 anys i amb l’esforç i col·laboració d’innumerables persones, adaptant-se, renovant-se i fent-se gran. Podem dir que la Fira de Sant Josep de Mollerussa no és, avui, només la carta de presentació de la ciutat sinó també l’aparador del sector agrícola de les Terres de Lleida, importantíssim com ja va quedar palès durant la, ja deixada enrere, però no oblidada, pandèmia.

Els darrers anys, i la situació sanitària, van servir per reivindicar la demarcació lleidatana com el graner de Catalunya. I, és en aquesta línia, que m’atreveixo a posicionar la Fira de Sant Josep com el principal certamen-aparador d’allò que són les nostres comarques.

Del 17 al 19 de març, Mollerussa tornarà a esdevenir, més que mai, capital agroalimentària, amb un Recinte Firal remodelat que constitueix una aposta clara i ferma de professionalització i de futur.

Els temps canvien, però això no és nou. Poca cosa té a veure la fira de bestiar que es va engegar amb el certamen que coneixem avui. Han estat 150 anys d’història del sector agrícola; cent cinquanta anys al llarg dels quals la fira ha estat testimoni de les transformacions del camp.

Són molts els reptes i projectes que s’han anat assolint i incorporant fins a tenir el certamen actual; esforços que buscaven, primer, consolidar-se, la qual cosa s’aconseguia en el trencant dels segles XIX i XX, com ens recordava l’Ignasi Aldomà en el llibre del 125è aniversari de la Fira de Sant Josep; i després, expandir-se, amb un seguit d’iniciatives que obrien i ampliaven l’oferta firal.

El 1950, amb la 1a Exposició de Maquinària Agrícola, arranca l’etapa moderna de la Fira i, al reclam de ser lloc de trobada i facilitar l’intercanvi econòmic del sector agrícola, s’afegeixen, en les dècades posteriors, activitats com concursos, jornades formatives, borsa de cereals, etc., o la incorporació de nous espais expositius com el del saló de l’automòbil; fins a arribar, amb un continuo procés de canvi, a la fira que avui coneixem.

Són moltes les dates crucials de la Fira. També han estat molts els llocs del Recinte Firal, buscant sempre adaptar els espais al creixement de l’exposició. 

El 2023 la 150a Fira de Sant Josep estrenarà nova ubicació: la sisena en aquest segle i mig. Aquest canvi, que suposarà la remodelació del Recinte Firal i afectarà gairebé el 80% dels expositors, respon a l’oportunitat de generar un espai comercial, professional, sectoritzat i potent per al futur, com va dir l’alcalde i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, en la roda de premsa durant la qual es va fer públic el projecte.

La reorganització de l’espai, en resposta a les demandes d’una part important d’expositors d’augmentar l’àrea expositiva, facilitar el muntatge i el desmuntatge i procedir a una sectorització general, inclou l’habilitació com a recinte de la zona posterior als Pavellons Firals, on es disposa de 19.000 m² bruts -9.000 nets- i on fins ara es localitzava el parc d’atraccions, que es traslladarà a un camp proper, concretament a la cruïlla de la carretera de Miralcamp amb Ronda Ponent.

Serà en aquesta zona, batejada com “sector Ronda Nord”, on s’ubicaran les firmes de maquinària agrícola i els concessionaris de tractors, col·lectiu aquest últim amb qui es va arribar a un acord perquè hi siguin en la 150a edició del certamen.

Així mateix, suposarà un nou emplaçament expositiu per al sector alimentari, que passarà del Pavelló del 125è aniversari –que es destinarà a partir d’ara a productes ‘agro’ – al Recinte Exterior. I, amb aquest objectiu de sectoritzar i professionalitzar, mentre el Pavelló del 125è aniversari estarà dedicat a l’exposició de fitosanitaris, pinsos, llavors, farratges, etc., el Pavelló Verd esdevindrà una àrea dinàmica i interactiva amb presentació de productes, sales per a jornades, networking...

Volem que la 150 Fira de Sant Josep sigui també l’inici d’una nova etapa i és per això que cal sumar la nova imatge gràfica dissenyada amb motiu de l’emblemàtic aniversari, la qual inclou no només el cartell promocional sinó també la creació d’un logotip propi del certamen, marca que referencia i amb què es fa un pas més en el posicionament de la nostra Fira. 

Aquesta nova imatge esdevé “la nostra icona” des d’ara i durant els pròxims mesos, perquè la 150a Fira de Sant Josep són també cent cinquanta anys de la nostra història: de Mollerussa i de la professionalització i modernització del sector agroalimentari català.

Comentaris