Marta Cortizas, del Celler de Can Roca, proclamada Millor Sommelier de Catalunya 2024

Anna Casabona i Christian Betoret, segona i tercer classificat, respectivament
binary comment
photo_camera Marta Cortizas ha estat proclamada Millor Sommelier de Catalunya 2024 - Foto: Oriol Bosch (ACN)

Marta Cortizas del restaurant Can Roca de Girona, ha estat proclamada Millor Sommelier de Catalunya 2024 després de tot un dia de concurs a la Universitat de Cervera. Mentre que Anna Casabona, delegada comercial de Juvé & Camps de Sant Sadurní d'Anoia; i Christian Betoret de Mas de la Sala de Sallent, han estat segona i tercer classificats, respectivament. L'Associació Catalana de sommeliers, va fer públic el resultat durant el Sopar de Gala de la Nit del Sommelier que va acollir anit el restaurant Els Comdals de Vergós. L'ACS va comptar amb la col·laboració en aquesta edició de l'Ajuntament de Cervera, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, la Denominació d'Origen Costers del Segre i l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida, entre altres.

Durant la vetllada també es van entregar els Premis que cada any s'escullen per votació dels socis i sòcies de l'entitat. Els guanyadors d'enguany d'aquests guardons són: Premi trajectòria, Tomàs Cusiné; Millor comunicadora, Amaya Cervera; Millor Iniciativa en el món del vi, Fundació El Llindar; Millor oferta enoturística, Celler Más Llunes; i Millor sala, Restaurant Divinum de Girona; mentre que el Mag Lari ha estat nomenat, Soci d'Honor de l'ACS.

Un moment del Concurs de Millor Sommelier de Catalunya 2024

Data de publicació: dilluns 26 de febrer del 2024, 23:33

Localització: Cervera

Autor: Oriol Bosch
Un moment del Concurs de Millor Sommelier de Catalunya 2024 - Foto: Oriol Bosch (ACN)

Marta Cortizas, sommelier del Celler de Can Roca de Girona. Cortizas és sommelier titulada per l'Instituto Galego do Vino, i Diploma WSET nivell 3 per la Wset School London. Va cursar estudis de Gestió i Organització de Serveis de Restauració al CETT de la Universitat de Barcelona.

millor sommelier
Marta Cortizas, sommelier del restaurant Can Roca de Girona - Foto: Como Pomona

Anna Casabona, sommelier i enòloga per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, també es WSET 4 per la Wset London School. Actualment, sommelier i delegada comercial a Juvé Camps. Amb més de vint anys d'experiència al capdavant del càtering i botiga de vins El Rebost i 7 anys al celler de Capçanes. Finalista del Concurs Millor Sommelier de Catalunya l'any 2023, 2022, 2019 i 3a finalista l'any 2018; i 10 de les millors sommeliers del Concurs Mejor Sumiller de España, en diverses edicions.

Christian Betoret, Sommelier diplomat per l'Escola d'Hoteleria Joviat de Manresa i en Direcció en Restauració a EADA Business School de Barcelona. Ara, responsable d'esdeveniments i sommelier al Mas de la Sala de Sallent.

La competició ha comptat amb la participació de: Paula Cuenda (restaurant Vraba de Barcelona), Toni Trullols (amb experiència en diferents restaurants), Enric Santisteban (Vinseum de Vilafranca del Penedés), Marta Cortizas (restaurant Can Roca de Girona), Gregori Albareda (vinoteca Vinicia de Lleida), Cyril Vermeulen (estaurant Can Roca de Girona), Alain Salamano (en preparació d'obertura d'un nou projecte), Chus Brion (formadora i comercial a Barcelona), Marc Niubó (cava Miquel Pons i Font de Vi de la Granada del Penedès), Laia Vico (Viavi Vinoteca de Vilanova i la Geltrú), Christian Betoret (restaurant Mas de la Sala de Sallent), i Anna Casabona (Juvé & Camps).

Foto: Comopomona
Els tres finalistes del Concurs de Millor Sommelier de Catalunya 2024 amb la presidenta de l'ACS - Foto: Como Pomona

El Paraninf de la Universitat de Cervera, seu del concurs

Tots els aspirants es van enfrontar a un examen teòric e 60 preguntes; comentar per escrit un tast a cegues de dos vins, un dels dos en llegua estrangera; i una altra prova de caràcter comercial. Només tres participants van passar a la final de la tarda on les proves van ser de caràcter pràctic i la seva resolució o defensa es va fer de manera oral davant un jurat professional. Una prova de servei; la decantació d'una ampolla de vi; el tast comentat de dos vins i identificació de tres productes, la correcció d'una carta de vins errònia; o la presa de comanda i maridatge d'un servei figurat, van ser alguns dels reptes que els finalistes van haver de superar. Tot això, en una final carregada d'emoció i pressió, davant el jurat i el públic que es va congregar al Paranimf de la Universitat de Cervera a partir de les 15 hores.

El Jurat Professional estava format per: Anna Vicens, presidenta de l'ACS; Josep Pelegrín, docent i Millor Sommelier de Catalunya 2014 i 2015; i Millor Sommelier d'Espanya 2016 ; Sandra Barrachina, sommelier i propietària del restaurant la Cabana d'en Geli; Ferran Vila, Millor Sommelier de Catalunya 2018 i Millor Sommelier d'Espanya 2022; Ester Rocaginé, sommelier de l'empresa d'experiències Cal Agneta de Cervera; Carles Aymerich, Millor Sommelier d'Espanya 2009 i Semifinalista al Millor Sommelier del Món l'any 2010; i Juan José Ceresuela, sommelier del restaurant Nobadis de Cervera.
 

Sopar i Nit del Sommelier al restaurant Els Comdals

Al vespre, el restaurant Els Comdals va acollir la Nit del Sommelier amb una mostra i degustació de vins amb 22 cellers de la DO Costers del Segre i un Sopar de Maridatge amb productes quilòmetre zero i elaborat a divuit mans per nou xefs lleidatans. Els restauradors participants van ser: Jesús Gimena (L'Espurna de Lleida), Sergi Ortiz (Antic Forn de Cervera), Francesc Molins (Cal Xirricló de Balaguer), Ignasi Bustamante i Adrián Zahino (El Celler Montsonís), Àngel Segura (Els Comdals de Cervera), Albert Marimón (La Cava de Tàrrega), Sergi Aritzeta (El Truc d'Agramunt ), Gonzalo Ferreruela (Ferreruela, Lleida), Juanjo Ceresuela (Nobadis de Cervera).

millor sommelier2
El Paraninf de la Universitat de Cervera va acollir el Concurs Millor Sommelier de Catalunya 2024 - Foto: Como Pomona

Comentaris