Què és una DANA i en què es diferencia de la Gota Freda

La DANA i les gotes fredes solen produir-se en zones costaneres, sobretot al Mediterrani occidental i oriental.
A mezocyclone lightning storm with dark clouds forming over the plains in Tornado Alley, Oklahoma at night
photo_camera La DANA i les gotes fredes són més freqüents a la tardor i la primavera i solen produir-se al Mediterrani occidental i oriental - Foto: Cherylvb
Una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) és un fenomen meteorològic que es caracteritza per una àrea de baixa pressió situada en les capes altes de l'atmosfera, normalment a uns 5-9 km d'altitud. Aquesta àrea de baixa pressió pot provocar moviments ascendents d'aire i condicions inestables a les capes inferiors de l'atmosfera, generant precipitacions i canvis bruscs en les condicions meteorològiques.

La diferència principal entre una DANA i una gota freda és més aviat semàntica. El terme "gota freda" és un terme col·loquial utilitzat principalment a Espanya per descriure aquest tipus de fenomen, especialment quan es produeixen fortes pluges i tempestes. La DANA és un terme més tècnic que descriu la situació meteorològica específica d'una depressió aïllada en nivells alts, mentre que "gota freda" fa referència als efectes d'aquesta depressió quan interactua amb les capes inferiors de l'atmosfera, provocant precipitacions intenses i altres fenòmens meteorològics extrems. Una altra diferència és que la gota freda sempre comporta pluges fortes, mentre que una DANA no sempre ve associada de pluges.

La DANA i les gotes fredes solen produir-se en zones costaneres, sobretot al Mediterrani occidental i oriental. Són més freqüents a la tardor i la primavera, quan hi ha canvis bruscs de temperatura entre l'aire més fred de l'interior del continent i l'aigua encara temperada del mar. Aquest contrast de temperatures pot generar una inestabilitat atmosfèrica que és propícia per al desenvolupament de la DANA i les gotes fredes.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement