El primer Pessebre vivent de la Cerdanya celebra la primera dècada

En aquest escrit volem fer una breu història de la Fira i el Pessebre Vivent de Prullans de Cerdanya

Pessebre vivent de Prullans
photo_camera Pessebre vivent de Prullans

L’any 1996, la família Puig, d’una llarga tradició pessebrista, anava a la recerca d’un poble que, en si mateix fos com un pessebre i que oferís una activitat social i cultural de fàcil accés. Amb contacte amb Josep Isern, propietari del càmping Prullans, posant fil a l’agulla aquesta idea tot dient: “Prullans és un poble de pessebre, hem de fer alguna cosa”.

L’any 2007 neix L’Associació Cultural i Cívica de Prullans. Calia fer un pas més, constituint una entitat jurídica pròpia. La principal activitat és portar a terme el Pessebre Vivent i organitzar alguna activitat cultural col·laborat amb l’àrea de Cultura del Consistori, durant tot l’any.

És dir que la finalitat és realitzar activitats diverses a més de la Fira i el Pessebre Vivent, però sempre de caràcter cultural i sense ànim de lucre. L’entitat està adherida a la “Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya”.

Aquest 2014 es compliran 18 anys de Fira del Pessebre i 10 anys de Pessebre Vivent Particularitats La particularitat és que un poble de 220 habitants i que solament unes 70 persones que viuen tot l’any converteixen el poble en un petit pessebre. Tot el contorn de l’Església de Sant Esteve, parròquia de Prullans vestit com un poblet de l’Antiga Palestina.

Dies de representació i horaris

Aquesta representació es fa la primera setmana de desembre i que encaixi amb la festivitat de la Puríssima. Aquest any 2014, comprèn els dies 6, 7 i 8 de Fira i 6 i 7 Pessebre Vivent de 18 a 20 hores.

Venda d’entrades i preu

A causa de les poques subvencions, l’Associació s’ha vist obligada a una aportació d’entrada per poder mantenir el gasto que porta el manteniment de vestuari, com manteniment d’aparells elèctrics per millorar les representacions. Són més de 80 els figurants voluntaris que participant en el Pessebre. A l’entrada el visitant és obsequiat amb un petit record.

Dos dies abans dels assenyalats per la fira i pessebre, es convida escoles de la zona a visitar els estants de les figures i garlandes de Nadal com visitar una Exposició de Pessebres, i explicar les tradicions catalanes de les festes de Nadal a tota la mainada. Per visitar aquest esdeveniment, es convida als visitants a deixar els cotxes a les dues entrades que té el poble. Convidem a tots els que ens visitin gaudir d’aquest déu anys del Pessebre Vivent de Prullans.

Enric Gòrriz, Prullans

Comentaris