11.05.2021 |
Territoris.cat

Les farmàcies no van repartir mascaretes a qui realment les necessitava

El sector creu que va ser un error no considerar les farmàcies com un sector de risc, per la qual cosa no s'ha facilitat material de protecció, tot i ser en la primera línia de l'epidèmia. Tampoc s'ha permès que es pogués adquirir material en els seus canals habituals, o en altres del sector que han pogut trobar. En les duanes es troben importants comandes, de mascaretes, termòmetres i altres articles, que no es deixen entrar a Catalunya

Persones fent cua en una farmàcia de Lleida
Persones fent cua en una farmàcia de Lleida
Les farmàcies no van repartir mascaretes a qui realment les necessitava

La distribució de les mascaretes d'aquest dilluns va ser un xic caòtica segons els farmacèutics, d'una banda perquè les advertències de no massificar les farmàcies no es van dur a terme, i una gran part dels que realment necessitaven mascareta no en van poder tenir, perquè estaven treballen, i per altra banda la massificació va fer caure el sistema informàtic de salut.

La farmacèutica mollerussenca Olga Casañas mostrava el seu malestar per la falta d'informació i la gestió que s'ha dut a terme per part de totes les administracions, ja que les mascaretes van arribar amb un albarà per pagar en deu dies, una circumstància de la qual el sector no en tenia coneixement. Per altra banda, no es va poder complir una de les finalitats d'aquesta primera dosi de mascaretes, era per poder atendre a les persones que es van incorporar al treball el passat dilluns. En aquest sentit Casañas, assegura que els horaris dels treballadors no els va permetre aconseguir les mascaretes, ja que a primera hora del matí ja feien cua a les farmàcies, les persones que no treballaven, o gent gran.

La saturació en les farmàcies va provocar que el sistema informàtic caigués, el que va dificultar el normal funcionament de la xarxa de Salut, i molts dels lliuraments que es van fer, no es van registrar, i han quedat penjats en el núvol, per la qual cosa no se sabrà amb exactitud qui ha rebut mascareta i qui no.

Les mascareetes que es distribueixen a les farmàciesOlga Casañas, considera que va ser un error no considerar les farmàcies com un sector de risc, no s'ha facilitat material de protecció, tot i ser en la primera línia de l'epidèmia, i tampoc s'ha permès que poguessin adquirir material en els seus canals habituals, o en altres del sector que han pogut trobar. En les duanes es troben importants comandes, de mascaretes, termòmetres i altres articles, que no es deixen entrar a Catalunya.

Les empreses havien demanat a les farmàcies tests per poder fer als seus empleats un cop incorporats a la feina, i tampoc els van poder servir.

Segons Casañas les 450 mascaretes que es van lliurar a cada farmàcia, eren insuficients per les expectatives que es van crear amb la publicitat de les administracions i la seva gratuïtat. No es van fer les previsions adequades, el mateix que va succeir en l'anunci del dia 14 d'abril, que per sort es va suspendre, ja que el sector se'n va assabentar pràcticament el mateix dia.

Les farmàcies no van repartir mascaretes a qui realment les necessitava
comentaris