Fiscalia s'oposa al toc de queda i a limitar les trobades socials a 10 persones

El Tribunal de Justícia de Catalunya avala la petició d'aplicar el toc de queda, la limitació de les reunions a 10 persones i l'aforament del 70% en cerimònies religioses
Bar en un municipi del Segrià ©Territoris.cat
photo_camera Bar en un municipi del Segrià ©Territoris.cat

La Fiscalia s'ha oposat al toc de queda i a limitar les trobades socials a 10 persones, dues mesures plantejades pel Govern per aturar la variant òmicron de la covid-19 i que requereixen aval judicial.

El ministeri públic defensa que hi ha una "manca de motivació reforçada" i afegeix que no són suficients les raons o els arguments donats per la Generalitat per limitar drets fonamentals.

Bar en un municipi del Segrià ©Territoris.catConsidera també que no justifiquen els fins pretesos de disminució de contagis. Al contrari, afirma que són unes mesures "severes, extenses, molt restrictives, intenses i generalitzades" i que no han estat degudament motivades, ni les veu idònies ni necessàries segons allò que explica l'informe tècnic aportat per Salut.

En el document presentat per la Fiscalia carrega contra el que qualifica de “simples consideracions de prudència i contenció” i que “no queda demostrat que la implantació d’aquestes mesures compleixin aquestes condicions”. El ministeri fiscal considera que el decret de mesures afecta al dret de reunió, de moviments i a la intimitat familiar, el dret a la igualtat i el dret a la privacitat, i no veu prou raons les esgrimides per la Generalitat per restringir-los. Ara la sala del contenciós administratiu haurà de decidir en base l’informe del minsiteri fiscal i valorar la prova, com les dades, aportades pel lletrat de la Generalitat i decidir en un termini molt ajustat que podria ser aquest mateix dijous o demà divendres, dia 24 de desembre, on moltes llars catalanes celebren la ni de Nadal.

En contra del criteri de la Fiscalia

El Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) avala la petició d'aplicar el toc de queda, la limitació de les reunions a 10 persones i l'aforament del 70% en cerimònies religioses.

Pel TSJC, les mesures "són idònies" sobretot tenint en compte que per Nadal hi ha més interacció social i aglomeració de persones i és més difícil mantenir la distància de seguretat. També les veu "necessàries donada la incidència de propagació del virus i molt especialment l'impacte de la nova variant òmicron" i "proporcionades" respecte a la reducció de drets que suposa.

Segons aquesta decisió de l'alt estament judicial, hi haurà toc de queda a partir d'aquesta mitjanit; una mesura que afectarà 126 municipis catalans, els de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada de més de 250 casos per cada 100.000 habitants.

Comentaris