L'Hospital Arnau de Vilanova preveu reobrir aquesta setmana una segona planta Covid

El laboratori del centre detecta uns 120 positius diaris en les PCR que analitza, el doble que fa unes setmanes
El gerent de l'ICS a Lleida i a l'Alt Pirineu i Aran, Ramon Sentís -  Salvador Miret
photo_camera El gerent de l'ICS a Lleida i a l'Alt Pirineu i Aran, Ramon Sentís - Salvador Miret

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida preveu reobrir aquesta setmana una segona planta per a pacients amb la Covid-19. El gerent de l'ICS a Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, Ramon Sentís, explica que des de fa dies estan notant un increment dels pacients amb simptomatologia compatible que acudeixen a Urgències, sobretot al CUAP de Prat de la Riba, cosa que s'està traslladant en un augment d'ingressos de coronavirus a l'hospital. Actualment, en registra entre quatre i cinc al dia però preveu que en pocs dies es moguin entre els vuit o nou. A la vegada, destaca que es detecten uns 120 positius diaris en les PCR que s'analitzen al laboratori de l'Arnau, quan fa unes setmanes la xifra estava estabilitzada en unes 60.

Aquest dimecres, hi havia una seixantena d'hospitalitzats amb coronavirus a la regió sanitària de Lleida, 32 dels quals a l'Arnau i la resta en clíniques privades, mentre 6 es troben a l'UCI de l'hospital públic. Sentís ha volgut recordar que, amb el rebrot del juliol, els hospitals lleidatans van arribar a un pic de 203 persones ingressades amb Covid-19 durant la segona quinzena d'aquell mes.

En el cas de l'UCI, el gerent de l'ICS a Lleida assenyala que el centre està tenint "molta pressió" per l'hospitalització d'altres patologies i preveu començar a tenir-ne de Covid-19 cap a finals d'aquesta setmana, segons exposa Sentís. L'UCI de l'Arnau de Vilanova dedicada encara té espai per a dues persones més amb Covid-19, tot i que també podria sumar uns altres vuit llits si s'acaba utilitzant de nou l'UCI de la Unitat de Coronària, explica. Actualment, "estem en un equilibri una complicat de llits Covid i no Covid i, a partir de la setmana que ve, ja veurem com ho gestionen", afirma.

En una entrevista a l'ACN, Ramon Sentís remarca que els professionals "estan preparats" per fer front a aquest nou rebrot i, després d'aquests mesos, tenen "molta més expertesa" i coneixen més aspectes de la malaltia:

L'afrontarem aplicant els plans de contingència i, des d'aquest punt de vista, estem tranquils, més enllà de no saber quina magnitud tindrà el rebrot

A més, remarca que s'han dut a terme diferents obres a l'Arnau de Vilanova i s'ha equipat l'hospital, amb la monitorització d'habitacions de diferents plantes i amb més equipaments per a ventilació mecànica no invasiva del flux. També recorda que s'està construint damunt de l'aparcament un edifici modular extern de quatre plantes per a pacients Covid, que estarà enllestit a principis del 2021.

El gerent de l'ICS a Lleida explica que, en cas que acabi sent necessari, inicialment, s'ha previst recuperar les tres plantes Covid de l'Arnau de Vilanova i que també es reobririen les dues de l'Hospital Universitari Santa Maria, centre qua actualment es troba "lliure" de coronavirus. D'altra banda, es va habilitar el pavelló Onze de Setembre de Lleida com a hospital de campanya però Sentís confia que no calgui posar-lo en marxa, ja que voldria dir que s'ha arribat a una situació "molt complicada", amb més 250 hospitalitzacions a la regió sanitària de Lleida.

Així mateix, segueixen en funcionament, tot i que amb molta menys intensitat que al juliol, l'Hotel Rambla de Lleida i la granja escola La Manreana de Juneda, dos dispositius d'aïllament social que Salut va habilitar a l'inici de la campanya de la fruita per poder acollir persones positives o contactes estrets que no disposen d'un lloc on poder complir la quarantena. D'altra banda, l'Hotel Nastasi va deixar de rebre pacients fa més d'un mes però "està preparat per tornar-lo a activar en 48 hores" si fes falta. Aquest espai acollia persones amb coronavirus en la fase final de l'estada hospitalària i amb una evolució favorable que eren derivades des dels hospitals lleidatans.

Comentaris