16.09.2021 |
Territoris.cat

Les Borges acollirà per primer cop un curs de la Universitat d’Estiu

A més del contingut teòric, hi haurà visites a llocs emblemàtics de la població, com els refugis de Cal Gineret.

Espai Macià
El curs de la Universitat d'Estiu tindrà lloc a l'Espai Macià de les Borges.
Les Borges acollirà per primer cop un curs de la Universitat d’Estiu

En el marc dels Cursos d’Estiu de la Universitat de Lleida, l’Ajuntament de les Borges organitzarà durant els propers 11, 12 i 13 de juliol el curs “Del Republicanisme a l’Independentisme”, que versarà sobre el procés de canvi de les majories polítiques a Catalunya. El curs, que se celebrarà a l’Espai Macià de les Borges, tindrà una part de contingut teòric, amb ponències sobre Macià, la Guerra Civil, el franquisme i l’independentisme recent, i un itinerari guiat per diferents racons històrics de les Borges, com el nucli antic, l’església, la capelleta i els refugis de Cal Gineret.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de les Borges, Francesc Macià, ha animat “a tots els interessats en conèixer la nostra història més recent a assistir al curs”, i ha remarcat “la idoneïtat d’aquesta proposta que explicarà com s’ha arribat fins a l’independentisme de masses just quan estem vivint un moment clau del nostre futur com a país”. Macià també ha volgut agrair la tasca de la UdL organitzant aquests cursos d’estiu de manera descentralitzada, “el que ha permès que a les Borges puguem gaudir per primer cop d’un espai de treball i d’anàlisi sense haver de desplaçar-nos”.

El curs, coordinat pels professors del departament d’Història de la UdL Antonieta Jarne i Marc Macià, vol oferir una panoràmica general de les transformacions polítiques a Catalunya dels darrers cent anys, que l’han portat de l’hegemonia del republicanisme catalanista d’esquerres a la de l’independentisme com a fenomen de masses des d’una visió historiogràfica. Un equip de 17 ponents entre professors universitaris, historiadors i experts oferiran una visió centrada en aspectes històrics, polítics i intel·lectuals per tal de comprendre el fenomen i ficar-lo en context.

El públic al qual s’adreça el curs són estudiants de nivell universitari interessats en la temàtica, però també al públic general que es vulgui informar sobre l’estat de la qüestió dels temes a tractar.

Les inscripcions al curs, limitades a 45 alumnes, ja es troben obertes al web http://www.udl.es/serveis/estiu.html. El preu del curs és de 25 euros, i la data límit d’inscripció el proper 10 de juliol.

Les Borges acollirà per primer cop un curs de la Universitat d’Estiu
comentaris