17.09.2021 |
Territoris.cat

El Consell Comarcal de les Garrigues impulsa 11 projectes relacionats amb la pedra

Camins de Pedra, projecte de rutes en bicicleta per les Garrigues 2
Camins de Pedra, projecte de rutes en bicicleta per les Garrigues
El Consell Comarcal de les Garrigues impulsa 11 projectes relacionats amb la pedra

El Consell Comarcal de les Garrigues ha ofert suport personalitzat a 11 projectes vinculats a la pedra amb l’objectiu d’adaptar-los a la realitat i les necessitats de les persones i empreses que els impulsen. Les iniciatives es van presentar la passada setmana a Vinaixa, en el marc de l’acte de cloenda dels seminaris d’innovació i creativitat per a nous models de negoci relacionats amb el món de la pedra.

Acte cloenda seminaris innovacio i creativitatL’acte va tenir lloc al centre cívic Casa Blanco i va comptar amb la participació de Ramon M. Arbós, coordinador del Projecte Innovador; Isidre Pinyol, coordinador del Pla estratègic territorial de les Garrigues; Josep M. Tarragó, alcalde de Vinaixa; i Jaume Setó, president del Consell Comarcal de les Garrigues.

Chalet la Cantera, casa rural VinaixaEntre els projectes presentats va destacar el  Chalet La Cantera, un xalet de luxe com a allotjament que ofereix un museu particular dels diferents tipus de marbre; Camins de Pedra, empresa que organitza rutes en bicicleta pels camins de pedra seca de les Garrigues i els seus paisatges d’oli, oliveres i ametllers florits; i A cau de bosc, un projecte educatiu d’aprenentatge al bosc que té com a seu un magnífic edifici de pedra.

Camins de Pedra, projecte de rutes en bicicleta per les Garrigues 1Els tres seminaris, d’innovació i creativitat, de mercats i models de negoci, de creació de productes i experiències, es van dur a terme durant el mes de juliol al Consell Comarcal de les Garrigues i s’adreçaven a nous models de negoci basats en els sectors econòmics vinculats a la pedra i a gestors del patrimoni associats a la pedra de les comarques de les Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià. En acabar els seminaris, es van seleccionar els 11 projectes i, des d’agost fins ara, se’ls han ofert tutories personalitzades, coordinades per Teia Guix de Co-emprèn.

Camins de Pedra, projecte de rutes en bicicleta per les GarriguesAquests seminaris s’emmarquen dins del Projecte Innovador del SOC La pedra com un recurs territorial generador d’activitat econòmica i ocupació, desenvolupat per Ramon M. Arbós, que es coordina des de les Garrigues amb la participació dels consells comarcals de l’Urgell, Pla d’Urgell i Segrià. L’objectiu del projecte és ajudar a empreses, emprenedors i entitats a desenvolupar activitat econòmica en els diversos sectors vinculats a la pedra.

Pla estratègic territorial de les Garrigues

El projecte innovador del SOC està emmarcat dins del Pla estratègic territorial de la comarca de les Garrigues 2015-2025. Foment del desenvolupament econòmic local i l’ocupació que té com a finalitat concretar una estratègia territorial que determini les accions (serveis i activitats) que caldria impulsar a la comarca en l’àmbit del desenvolupament econòmic local i l’ocupació, atenent a la diversitat socioeconòmica del territori. En la seva elaboració, la participació de persones, entitats i agents, tant públics com privats, permet potenciar el territori i avançar cap a la comarca que la ciutadania vol i és possible.

Els 11 projectes seleccionats

 • CAL FUSTER: iniciativa localitzada a Butsènit d’Urgell (la Noguera), impulsada per Jordi Martí, mestre artesà picapedrer que vol impulsar una casa d’oficis per aprendre l’ofici de picapedrer i oferir també allotjament.
 • A CAU DE BOSC: iniciativa localitzada a Tarrés (les Garrigues), impulsada per Eva Orteu, mestra, com un projecte educatiu d’aprenentatge al bosc, seguint el model de les “escoles Bosc”. El projecte té la seu o “refugi” en un magnífic edifici de pedra, l’antiga cooperativa del vi.
 • HORITZONS NATURA: agència de viatges localitzada a Bovera (les Garrigues), impulsada per Florinda Vidal per oferir experiències turístiques vinculades a l’aprofitament dels recursos patrimonials de la pedra seca i la natura.
 • A3AS PONENT: associació localitzada a Bovera (les Garrigues), impulsada per Steve West i Florinda Vidal amb l’objectiu de promoure la protecció de la biodiversitat, creació de nous espais verds i de turisme sostenible, generant consciència pública i impulsant iniciatives de promoció i recuperació del patrimoni local i territorial.
 • MAGAMI: pedrera localitzada a Vinaixa (les Garrigues), liderada per Josep i Gerard Gavarra, dedicada a l’extracció i elaboració de pedra natural.
 • UNIVERS MARTA PRUNA: iniciativa localitzada a Cervià (les Garrigues), impulsada per Marta Pruna, escultora, per oferir una experiència turística sostenible i rendible al voltant de la ruta dels Set Sentits, la seva ampliació i la creació d’escultures en pedra i fusta per retornar als nostres orígens més primigenis.
 • LITHOS CONSTRUCCIÓ: empresa localitzada a Juneda (les Garrigues), dirigida per Toni Pont, dedicada a la restauració i a la formació de patrimoni en pedra.
 • TRENCA: iniciativa localitzada a Bovera (les Garrigues), impulsada per l’Associació Trenca, dedicada a la custòdia del territori i la producció d’oli. Volen impulsar un projecte per ser un espai i centre d’aprenentatge per fomentar el medi ambient i el turisme sostenible mantenint el patrimoni de pedra rehabilitat a les seves finques com cabanes, marges, aljubs...
 • CHALET LA CANTERA: allotjament localitzat a Vinaixa (les Garrigues), dirigida per Eduard Moragues. És un Chalet de luxe de lloguer íntegre amb el marbre com a element diferenciador en la seva construcció, que el converteix en un museu particular dels diferents tipus de marbres. Vol redefinir i millorar la seva oferta i consolidar-se com un referent d’allotjament d’alt standing, excel·lència i comoditat en un entorn rural.
 • LA TORRE DEL CODINA: allotjament localitzat a el Talladell -Tàrrega, dirigida per Jaume Ramon Solé. És un allotjament rural de lloguer íntegre, ubicat en un antic hostal de pedra completament reformat que potencia la natura, la història i la sostenibilitat. Vol redefinir i millorar la seva oferta i millorar l’estacionalitat de la demanda.
 • CAMINS DE PEDRA: iniciativa localitzada a les Garrigues, impulsada per Pau Urgell. És una empresa que organitza rutes en BTT per les Garrigues per camins i corriols per gaudir de la pedra seca, els paisatges de l’oli, oliveres i ametllers florits, així com altres activitats per conèixer el territori.

El Consell Comarcal de les Garrigues impulsa 11 projectes relacionats amb la pedra
comentaris