La Fira de l'Oli i les Garrigues evoluciona definitivament al doble format presencial i virtual

El certamen serveix perquè la gent conegui i vegi el producte tan fantàstic que té de la comarca, és la fira de les Garrigues i si no venim aquí a promocionar el nostre producte, seria una falta de respecte, segons Pep Arturo
El públic tasta els olis i vota al que considera de més qualitat ©JosepAPérez 1
photo_camera El públic tasta els olis i vota al que considera de més qualitat ©JosepAPérez 1

El Patronat Fira de l'Oli de les Borges Blanques va fer una aposta arriscada en la recuperació del format presencial d'enguany. Però l'experiència de les sis dècades - en les que entrarà la pròxima edició-, ha demostrat, d'una banda, que la fira està consolidada i el públic la considera referent del sector oleícola. Per altra banda, els organitzadors han sabut treballar la transició de part dels elements del certamen al format virtual, amb un important desplegament tecnològic.

El públic tasta els olis i vota al que considera de més qualitat ©JosepAPérezLa Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, no deixa de ser un fòrum de contacte entre productors i consumidors. Un marc en el qual les vendes han de ser el factor predominat, per la qual cosa en el certament s'han notat els efectes de la situació sanitària i preventiva. Així i tot, en el salt a la nova dècada la Fira de l'Oli i les Garrigues ha mantingut les xifres de vendes, que ja es pot considerar tot un èxit, segon ha manifestat l'alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau.

La primera edil de la capital de les Garrigues, ha fet balanç del certamen, reconeixen que ha disminuït la xifra de visitants, però ha assegurat que la dualitat dels formats presencial i virtual han arribat per quedar-se. Palau ha explicat que ja té la mirada posada en l'edició del 2023, "a veure si la podem celebrar amb  l'esplendor al qual estem acostumats i encara més per ser la seixantena"

La clausura de la 59a Fira de l'Oli, a càrrec de Teresa Carles ©FiraOli

La cuinera i empresària Teresa Carles posa punt final a la Fira de l’Oli

La cerimònia de cloenda d’aquesta 59a Fira de l’Oli i les Garrigues ha estat presidida per la xef catalana i pionera de la cuina vegetariana de casa nostra Teresa Carles, qui ha definit el certamen com el context ideal per “donar a conèixer aquest producte tan increïble arreu del món, no només pel que aporta gastronòmicament, sinó també pels seus valors nutritius i els seus espectaculars beneficis per a la salut”.

Demostracions de la Cuina de l'Oli ©JosepAPérezLa Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha reunit 79 expositors, dels quals 30 del sector de l'oli i 49 expositors agroalimentaris, que han ocupat una superfície de més de 5.000 metres quadrats. Durant els tres dies s'han dut a terme una seixantena d'activitats, entre tallers, presentacions i demostracions gastronòmiques presencials i en línia amb xefs de renom, com és el cas dels germans Sergi i Javier Torres; el guanyador de Masterchef 2021, Adrià París, o Quico Arumí, de Can Jubany. Entre altres, també hi han participat la influenciadora gastronòmica Dolors Mateu i el periodista Pepe Antich, que han estat proclamats ambaixadors de l'Oli de Qualitat de Catalunya.

Gremi de forners a l'espai Aliments del Territori ©JosepAPérez

Millor oli del públic

La cerimònia de cloenda ha servit per lliurar el premi al millor oli de la Fira segons votació del públic, guardó pel que ha estat triat l’oli d’oliva de qualitat verge extra Oligami, dels productors Olis Ecogami dels Omellons. Arbequí de Vila-sana s’ha endut el premi al millor estand del pavelló de l’oli, el millor disseny de producte ha estat per al Molí d’Alcanó, de Fruits de Ponent, mentre que el premi al millor estand comercial s’ha atorgat a S’Oratge de Menorca.

 

Els expositors celebren tornar al format presencial

La trentena d'expositors del sector oleícola s'han mostrat satisfets de tornar al format presencial, després de dos anys sense poder ensenyar els seus productes al Pavelló de l'Oli. I és que malgrat que l'assistència de públic ha estat inferior respecte edicions anteriors a la pandèmia, han dit que tenien "ganes" de retrobar-se amb els clients.

Potser hauria pogut estar més animada de visitants, però hem superat les expectatives que portàvem", ha explicat la tècnica d'oleoturisme de la Cooperativa Arbequina, Magda Garret

La fira és el punt de trobada per degustar el primer oli de la campanya i un aparador per donar a conèixer els seus productes.

En el mateix sentit s'ha expressat la representant d'Oli Castelló, Romina Alsina, que ha qualificat la fira de "festa" per al sector i ha dit que és un "orgull" poder "poder tornar a la normalitat després de la pandèmia". Per la seva banda, el tècnic comercial de la Cooperativa de Juncosa, Pep Arturo, ha dit que el certamen serveix perquè "la gent conegui i vegi el producte tan fantàstic" que té de la comarca. "És la fira del nostre territori i si no venim aquí a promocionar el nostre producte, seria una falta de respecte", ha afegit.

Les autoritats visiten la Fira l'Oli

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va ser l'encarregada d'inaugurar divendres la 59a edició de la Fira de l'Oli, mentre que la cloenda ha anat a càrrec de la cuinera i empresària Teresa Carles, que ha posat en valor els beneficis per la salut de l'oliva d'oliva. Durant els tres dies, la fira també ha rebut la visita dels consellers Lourdes Ciuró, Jaume Giró i Roger Torrent, així com de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que aquest diumenge ha presidit el Dia de la Comarca.

Comentaris