Purgatori ha de ser un referent per impulsar els vins de les Garrigues, amb DO Costers del Segre

El president de Cellers Família Torres, Miguel A. Torres que va rebre el reconeixement  a la trajectòria professional en el món del vi, va alertar de la necessitat de lluitar pel canvi climàtic, si es vol assegurar el futur de les vinyes 

Treballs de la verema 2021 al celler Purgatori a les Garrigues ©JosepAPérez
photo_camera Treballs de la verema 2021 al celler Purgatori a les Garrigues ©JosepAPérez

"Un reconeixement a la feina ben feta de pagesos, cellers i professionals del món del vi" aquest és el principi dels Premis Vinari dels vins catalans, que respon perfectament al projecte empresarial del guardonat més rellevant de la novena edició del certament enològic, el vi Purgatori de l'anyada 2017 sorgit del celler del mateix nom propietat de la família Torres, guardonat com el millor vi de Catalunya.

Celler Purgatori al Mas de l'Arinyó, Garrigues ©JosepAPérezEl celler Purgatori va iniciar la primera anyada el 2018, una finca situada al Mas de l'Aranyó entre els termes de Juneda i les Borges Blanques que la família Torres va adquirir als antics propietaris amb la voluntat d’ampliar la superfície de vinya en terres de la DO Costers del Segre i fer valdre la subzona dels Garrigues.

El president de Família Torres Miguel A. Torres premi Vinari a la TrajectóriaEls Premis Vinari, al marge d’atorgar la màxima distinció als vins lleidatans dels cellers Torres, també va reconèixer la tasca d'un dels artífexs del projecte vinícola, i quarta generació de la saga, Miguel A. Torres al qual se li reconeix la trajectòria professional en el món del vi. El president de Família Torres va constatar la voluntat de respondre als principis dels Premis Vinari, per la divulgació els vins catalans arreu el món, però al mateix temps va expressar la seva preocupació amb el clima i va fer una crida a l'acció:

No soc feliç amb el que passa amb el clima. Això no són accidents o coses que passen de tant en tant; és un fenomen gravíssim que tenim com a societat i tots hem de fer alguna cosa per a ajudar a frenar-ho. Hem de lluitar contra el canvi climàtic, hem de reduir les emissions, perquè és el futur de les vinyes, Miguel A. Torres

Ceps de la varietat garnatxa de la Família Torres a les Garrigues ©JosepAPérezEl projecte Purgatori és el llegat de la quinta generació, Miguel y Mireia Torres Maczassek que han convertit les finques garriguenques en un repte de futur, amb els principis que han recollit del seu progenitor. Els ceps de Purgatori s'estenen en una superfície de 200 hectàrees, de les quals 50 es destinen a l'elaboració del vi Purgatori. Formada per sòls molt profunds, la finca està distribuïda en tres nivells que van dels 350 metres als 550 metres d'altitud, on hi ha plantades les varietats que conformen el cupatge, garnatxa, syrah i carinyena. 

David Barriche i Segi Castro, L'enòleg i sommelier del celler Purgatori ©JosepAPérezSegons explica l'enòleg del celler Purgatori, David Barriche el vi que van presentar als Premis Vinari està marcat per una "anyada bastant càlida", amb absència de pluges i això no notarà el consumidor al nas i la boca. 

Característgiques marcades per la marinada que arriba a la comarca per fer que les garnatxes collides a finals de setembre i octubre contribueixin a refrescar el vi i facin que sigui agradable a l'hora de beure

Vins Purgatori de les anyades 2014, 2017 i 2018Segons Barriche, aquesta diferència d'alçades permet obtenir des de garnatxes més a madures per les altes temperatures que es registren a les cotes baixes fins a les més fresques, en alçada, gràcies al factor de la marinada, "una particularitat molt important" de la zona.

Des de la seva posada en marxa el 2018, del celler Purgatori  han sorgit anyades que "juguen" amb la vinificació entre tines d'acer inoxidable i de ciment. Segons Barriche, això dona més "versatilitat" a l'hora de jugar amb els vins finals.

Una vegada rebut el reconeixement dels Premis Vinari 2021, ara treballaran per consolidar el vi Purgatori i al mateix temps la subzona Garrigues de la DO Costers del Segre a la qual pertany, una subzona que cada vegada es coneix més i amb el guardó, en l’àmbit català, tindrà molt impuls

La cinquena generació de Torres afronta el futur 

Miguel y Mireia Torres Maczassek s’ha bolcat en el que és, probablement, el repte més gran de cara al futur, el canvi climàtic, posant recursos per a la investigació i l’experimentació, tant en reducció d’emissions com en mitigació dels seus efectes a les vinyes, molts d'ells implantats en terres garriguenques i al voltant de Purgatori. També han impulsat iniciatives com els Premis Torres&Earth o el grup International Wineries for Climate Action, que uneix cellers de tot el món davant d’un repte comú. Uns projectes que, gairebé seixanta anys després de la seva entrada a l’empresa, són una mostra innegable de l’energia i l’empenta del seu progenitor Miguel A. Torres. 

El celler Purgatori en el Mas de l'Aranyó a les Garrigues ©JoepAPérez

Reconeixement per 10 vins de la DO Costers del Segre als Premis Vinari 2021

En la convocatòria d'enguany  també es van guardonar els vins de la DO Costers del Segre Saó Blanc 2019, de Mas Blanch i Jové que va obtenir la medalla d'or en categoria de Blancs de Criança; Siós Nature 2020 de Costers del Sió, medalla de plata en categoria Negres Joves; i Pla del Tet 2018 de Clos Pons i Garnatxa de Cérvoles 2018 de Cérvoles, es van fer amb medalles des d'or i plata respectivament, en la categoria de vins Negres amb Criança. En la categoria de vins Negres de Guarda, Purgatori 2017 de Família Torres, va obtenir la medalla Gran Vinari d'Or; La Llena 2016 de Clos Pons, medalla d'or; Pura Vida Negre 2017 de Cellers Underground, or; Geol 2017 de Tomàs Cusiné, plata i Roc Nu 2012 de Cellers Clos Pons, va rebre una medalla de plata. 

Comentaris