Europa rectifica i aparca el seu pla de prohibir les setrilleres als bars i restaurants

Brussel·les admet que la seva proposta "no té un suport ampli" després de les queixes dels consumidors d'oli d'oliva

El secretari del Parlament Josep Rull va visitar aquest gener la Fira de l'Oli
photo_camera El secretari del Parlament Josep Rull va visitar aquest gener la Fira de l'Oli

Indult europeu a les setrilleres. La Comissió Europea ha rectificat aquest dijous i finalment ha retirat el seu polèmic pla per prohibir als bars i restaurants continuar servint l'oli d'oliva en setrilleres reutilitzables a partir de l'1 de gener del 2014. Brussel·les ha acabat cedint a les queixes dels consumidors i a la pressió d'alguns governs com l'alemany o el britànic, tot i que Espanya, Itàlia, Grècia i Portugal, els principals estats membres productors, havien donat suport a la mesura. L'eurocomissari d'Agricultura, el romanès Dacian Ciolos, ha admès que la seva proposta "no té un suport ampli" i l'aparca temporalment per discurtir-la amb el sector de l'hostaleria i els consumidors.

La normativa, que preveia que l'oli d'oliva que se servís en restaurants i bars estigués degudament envasat i etiquetat, afavoria que el consumidor pugués identificar millor la categoria i la qualitat de l'oli que consumia.

Per la seva part, el responsable d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Joan Segura,ha expressat la “indignació” per la decisió de la Comissió Europea d’aturar la proposta d’obligar els bars i restaurants a servir oli etiquetat i en envasos no reutilitzables. Per a Segura, “és un pas enrere. El sector ha avançat molt per millorar la qualitat i també s’ha fet un recorregut a nivell normatiu per regular la comercialització però, en canvi, ara Brussel·les atura el procés. Aquesta decisió és una contradicció amb la defensa de la transparència i la qualitat en l’alimentació que fa la Unió Europea. Ens està empenyent a tornar a la comercialització a granel de l’oli”. Segura també ha afegit que es tracta d’una “decisió errònia, perquè etiquetar correctament l’oli d’oliva és imprescindible tant a l’hora de garantir la transparència i una correcta informació al consumidor com per evitar fraus en el producte. No entenem perquè, tot just en el moment de la seva publicació, s’atura una normativa que ja havia passat el procés d’aprovació pel fet que ara s’hi oposin els països del nord d’Europa que no productors ni consumidors d’oli d’oliva”.

Davant d’aquesta situació, la FCAC reclama al ministre d’Agricultura espanyol, Miguel Arias Cañete, i al conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, que es faci una regulació de la normativa a nivell estatal, igual que tenen altres països productors d’oli d’oliva com Itàlia i Portugal.

Comentaris