Obre portes la Fira de l'Oli de les Borges Blanques amb optimisme, però marcada per la baixa producció

L’enòleg Tomàs Cusiné i la periodista Mireia González es converteixen en ambaixadors de l’Oli de Qualitat de Catalunya i apadrinen l’agermanament amb la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, en un acte presidit pel president Artur Mas 

Pere Aragonès tasta l'oli Arbequí de Vila-Sana ©JosepAPérez
photo_camera Pere Aragonès tasta l'oli Arbequí de Vila-Sana ©JosepAPérez

Les Borges Blanques obria portes aquest divendres de la seixantena edició de la fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès. El certamen recuperava la plenitud, i el públic ho va agrair, ja que des de primera hora ja va ocupar el recinte firal, per seguir l'acte inaugural i per recórrer els diferents estands dels productors.

El president Pere Aragonès ha defensat la qualitat de l'oli d'oliva que s'elabora a les Garrigues i no ha dubtat a qualificar-lo del "millor que es fa al planeta". En aquest sentit, ha remarcat que s'ha de fer tot el possible per garantir la continuïtat de les explotacions i la rendibilitat per facilitar la incorporació de joves i assegurar el relleu generacional "imprescindible". Tot plegat, de la mà de la millora de la qualitat del producte amb la complicitat de la ciència i el coneixement d'institucions com l'IRTA.

Aragonès ha recordat el president Francesc Macià, amb arrels a les Borges Blanques, durant el seu exili a l'Havana, quan va redactar la constitució de la república catalana i va dedicar un dels articles a la defensa de la qualitat de l'oli

Imatge del públic en la fira de l'Oli de les Borges 2023
Imatge del públic en la fira de l'Oli de les Borges 2023 ©JosepAPérez

Pel president, el paisatge "meravellós" de les Garrigues no ha de ser un "jardinet" perquè els forasters puguin dir "que bonic que és", sinó que ha de ser un espai per viure i desenvolupar-hi projectes. És la "Catalunya sencera", que segons Aragonès, necessita igualtat d'oportunitats, i per això ha defensat que el Govern emprèn iniciatives per fer-ho possible com la Llei d'espais agraris o les mesures de suport davant situacions d'emergència com les gelades de l'abril que van afectar el sector fructícola.

Abans de la inauguració i l'entrada al recinte firal, un grup de manifestants ha protestat contra el projecte de la planta de tractament de purins de Tracjusa a Juneda i han entregat un manifest al president Aragonès.

L’alcaldessa destaca el valor de tots els qui han fet la fira gran

L’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, ha destacat la fira com un certamen que ajuda a fixar gent al territori, a generar oportunitats de futur, i a crear riquesa, progrés i benestar, a les Garrigues, i gràcies a totes les persones que l’han ajudat a créixer, “és avui la millor fira oleícola de Catalunya i una de les més importants en l'àmbit agroalimentari”.

Fira d’enguany “homenatjarà a totes les persones i entitats que ens heu ajudat a fer gran aquesta fira, acompanyant-nos i acceptant les nostres invitacions a compartir aquesta festa de la nostra comarca amb vosaltres; i a tots els equips de Fira, integrants dels patronats i, sobretot, persones expositores, sense les quals hauria estat impossible celebrar aquests 60 anys

Protestes contra la planta de tractament de purins de Tracjusa
Protestes contra la planta de tractament de purins de Tracjusa ©JosepAPérez

Un any complicat pel sector

El president de la DOP Garrigues, Enric Dalmau, ha reiterat que la davallada de la producció afectarà la comercialització. De la mateixa manera ho farà la pujada dels costos de producció, que malgrat tot, és moderada de moment, ja que si les cooperatives apliquessin als preus tot el que han hagut de pagar, els consumidors no podrien pagar l'oli.

El que més preocupa és si tothom podrà comprar producte, i és que l'any passat, a Catalunya es van produir 39 milions de quilos d'oli i enguany només es preveu arribar a 16 milions. Segons Dalmau, en zones com el sud de l'Urgell, on no hi ha reg de suport, només es farà un 10% de la producció, però altres punts com el nord de les Garrigues, s'arribarà al 50%.

No havíem vist mai una situació així, però hem d'estar al peu del canó

En la mateixa línia, alguns dels expositors, com Ramon Barrull, president de la Cooperativa de la Granadella, ha reconegut que es troben davant d'un any complicat per la collita minsa. Per això, ha defensat la qualitat del producte i confia que puguin subministrar a tota la demanda amb un preu competitiu que esperen que no es vegi afectat per l'encariment dels costos.

La seixantena edició de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques s'allargarà fins diumenge i s'espera rebre milers de visitants que faran les seves compres d'oli pels pròxims mesos.

Presentació del llibre Olis d’Oliva i Salut. Beneficis dels Olis d’Oliva Verges
Presentació del llibre Olis d’Oliva i Salut. Beneficis dels Olis d’Oliva Verges ©JosepAPérez

Agermanament amb la Federació d’Hostaleria de Lleida

La Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues (DOP) va dur a terme en el marc de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques l'acte d'agermanament amb la Federació d’Hostaleria de Lleida, una iniciativa que tenia com a objectiu que ambdues institucions treballin per afavorir l’oli de qualitat amb denominació d’origen. 

En l'estand de la DOP garriguenca també es va dur a terme la presentació del llibre “Olis d’Oliva i Salut. Beneficis dels Olis d’Oliva Verges” a càrrec de l’autor i editor Dr. Eduard Escrich, un dels referents mundials en la investigació del càncer de mama. L’obra és un recull del treball de 36 investigadors especialitzats en alimentació i salut, com en Doctor Ramon Estruch, investigador del grup de recerca de Risc Cardiovascular, Nutrició i Envelliment.

Aquesta nova edició de la Fira de l’Oli, que ha reunit múltiples cooperatives i molins d’oli, s’ha emmarcat en la campanya “Jo, Amb Segell” que promociona la difusió de l’oli d’oliva Arbequina Verge Extra amb DOP Les Garrigues, donant veu a la rellevància d’acreditar aquest aliment principal en la dieta mediterrània i transmetre el valor de la cultura i tradició.

Caragolada Solidaria FECOLL
Caragolada Solidaria FECOLL ©Fecoll

Caragolada solidària de la Fecoll, a la Fira de l’Oli de les Garrigues

La Federació de Colles de l’Aplec del Caragol de Lleida (Fecoll) ha encetat el calendari de Caragolades Solidàries d’aquest dissabte, en el marc de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues. L’activitat s’ha celebrat al Parc del Terrall i tots els diners recaptats es destinaran al projecte “Targetes alimentàries” de Creu Roja les Garrigues. Una iniciativa que beneficia famílies en situació de risc d’exclusió social i a persones grans i que té com a objectiu garantir l’accés d’aquests col·lectius a una alimentació variada i fresca per cobrir les necessitats bàsiques de manera habitual, aprofitant la xarxa de comerços locals i proximitat.

La Caragolada Solidària s’ha organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Les Borges Blanques i la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues. Una acció que forma part de l'estratègia #TerritoriAplec de la Fecoll que celebra activitats a tota la província per aprofitar els fluxos de visitants i, alhora, donar suport i dinamitzar altres esdeveniments i espais de les Terres de Lleida. 

Premi Cultura de l’Oli a l’Escola Agrària de les Borges

En el decurs de l'acte inaugural de divendres va tenir lloc el lliurament del Premi Cultura de l’Oli 2023 que es va atorgar a l’Escola Agrària de les Borges Blanques, per la seva gran tasca de difusió del coneixement al voltant del sector de l’oli d’oliva durant mig segle. El president Aragonès i l’alcaldessa Palau han fet l’entrega dels diplomes i d’una rèplica de la premsa d’oli de les Borges al director de l’Escola Agrària, Ramon Baró, qui ha agraït el reconeixement i ha fet valdre el compromís que té l’escola amb el sector agrari i les persones professionals que en formen part. Baró ha parlat de l’olivera com un cultiu resistent, resilient i adaptat al canvi climàtic, que està acostumat a crisis i sequeres, a la vegada que ha posat en relleu la importància del coneixement a l’hora de parlar de Cultura de l’Oli.

L'acte de proclamació dels millors olis de la 60a Fira ©FiraOli
L'acte de proclamació dels millors olis de la 60a Fira ©FiraOli

Els millors olis de la temporada

La Fira de l'Oli de les Borges Blanques va fer públic divendres els millors olis presentats a concurs, una deliberació que dur a terme el Panell de Tasts Oficials d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. Enguany la convocatòria ha tornat a diferenciar els grans i els petits productors entre els quals han resultat guanyadors Degustus de la Cooperativa de la Granadella, Cuadrat Valley, la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges, el Restaurant Hostal Benet, Arbequí de Vilasana i Mas Montseny

Els olis guardonats en la categoria de grans productors, que són aquells que produeixen més de 3.000 litres, han estat Elixir Despinyolat, de Cuadrat Valley, que ha obtingut el guardó al millor oli verge extra fruitat verd amarg. Per la seva banda, Degustus, de la Cooperativa de la Granadella ha estat premiat com el millor oli verge extra fruitat verd dolç, i Terrall de la Cooperativa de Sant Isidre ha estat proclamat el millor oli verge extra fruitat madur de la fira. Pel que fa als petits productors, amb menys de 3.000 litres produïts, Arbequí de Vila-sana ha obtingut la distinció en oli verge extra fruitat verd amarg, el Restaurant Hostal Benet en verd dolç i Mas Montseny en madur. 

L'agermanament amb la Fira de Sant Ermengol
L'agermanament amb la Fira de Sant Ermengol ©Firaoli

Tomàs Cusiné i Mireia González, ambaixadors de l’Oli de Qualitat 2023

La jornada d’aquest dissabte al matí també ha servit per proclamar Ambaixadors de l’Oli de Qualitat de Catalunya l'empresari vitivinicultor i enòleg Tomàs Cusiné i la periodista Mireia González, en un acte que ha servit també per agermanar la Fira de l’Oli i les Garrigues amb la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell.

Durant l’acte de proclamació dels ambaixadors, Tomàs Cusiné ha explicat que l’oli d’oliva és un producte qualitatiu, de luxe, que afegeix valor a la nostra gastronomia, però ha alertat que, per poder continuar endavant, cal garantir la qualitat i un bon preu per a les persones productores, i comunicar el prestigi que té aquest producte. En aquest sentit, ha encoratjat la gent de les Garrigues a treballar incansablement per fer un producte encara millor, ja que té totes les possibilitats del món, ha dit.

  

Comentaris