Núria Palau assegura que ha sigut la més potent de les que s'han fet fins ara en l'àmbit de visitants, vendes i de contactes internacionals

El president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau ha destacat que en un any difícil, de poca producció i descontrol de preus, la bona feina feta a la Fira ha estat una gran alegria per als pagesos, pageses i persones productores
Els expositors prepares els tastos per als visitants ©JosepAPérez
photo_camera Els expositors prepares els tastos per als visitants ©JosepAPérez

La Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha constatat enguany que es tracta del certamen del sector per excel·lència, després d'una campanya complicada i difícil, productors i elaboradors s'han esforçat per arribar al públic, i als mercats, i la capital de les garrigues i el seu patronat de fires ha posat al seu abast les eines necessàries per fer-ho possible.

L'Equip de Fira a l'acte de clausura
L'Equip de Fira en l'acte de clausura ©Firaoli

Tres dies amb un programa d'activitats i actes que no ha permès l'avorriment, la fira ha intentat arribar a tots els segments de públic, des del més professional fins al més familiar. Comerç, serveis, gastronomia, i lleure s'han combinat en la mesura perfectament calculada, per projectar la professionalització de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues. Tot plegat s'ha traduït en un impacte econòmic per la capital de les Garrigues que ronda els tres milions d'euros.

L'organització valora el públic i expositors

Jornades tècniques i tallers gastronómics ©FiraOli
Jornades tècniques i tallers gastronómics ©FiraOli

L'alcaldessa Núria Palau ha destacat el gran nombre de visitats que van passar pel recinte firal el divendres, ja que habitualment durant el primer dia l'assistència del públic acostuma a ser més tímida. Això, sumat al gran nombre de persones que el certamen ha rebut durant el cap de setmana ha fet que alguns estands s'hagin quedat "buits" a partir d'aquest diumenge al migdia.

Palau també ha destacat que la fira ha servit perquè els productors hagin fet contactes internacionals. "A nosaltres ens enorgulleix que serveixi per créixer, sortir al món i vendre productes", ha dit, a més d'afegir que ha estat "una fira fora de mides. La més potent de les que s'han fet fins ara en l'àmbit de visitants, vendes i de contactes internacionals. Estem molt contents".

La DOP Les Garrigues, balanç de vendes

El president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau ©JosepAPérez
El president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau ©JosepAPérez

Per la seva banda, el president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau, ha explicat que ha estat de les edicions en què més vendes s’ha fet, i que aquest increment s’ha notat des del primer dia, ja que “divendres era un dia de gent del territori, i enguany des del primer dia ja hi havia gent de fora, i molt interès pels productes”. Per això, per a Dalmau, en un any difícil, de poca producció i descontrol de preus, la bona feina feta a la Fira ha estat una gran alegria per als pagesos, pageses i persones productores, ha dit.

Segons Dalmau, l'increment de la demanda es nota des de l'inici de la campanya i es deu, considera, a dos factors principals: el preu i la davallada de la producció. Per una banda, ha explicat que el comprador tem que el preu de l'oli segueixi augmentant per la inflació, mentre que per l'altra, la poca collita que hi ha hagut fa que tinguin por a quedar-se sense oli. "La gent diu que n'agafa una mica més perquè 'no sigui que s'acabi'", ha afegit.

Satisfacció en les cooperatives

Aura Dalmau, de la cooperativa de Cervià de les Garrigues, ha explicat que enguany han constatat un augment de les vendes i, en especial, del format de garrafa de 5 litres, mentre que en les edicions passades el més venut era el de 2 litres. Per la seva banda, el president de la cooperativa del Soleràs, Sergi Seró, ha celebrat el bon ritme de vendes i també del públic que ha passat pel certamen. "Hem vist que hi ha molta gent jove amb nens petits que compren oli de les Garrigues i ens ha fet obrir la vista que tenim un mercat per anys", ha afirmat.

Un programa d'actes per arribar a tots els públics

La Festa dels Tres Tombs en el programa de la Fira de l'Oli ©FiraOli
La Festa dels Tres Tombs en el programa de la Fira de l'Oli ©FiraOli

La 60a Fira de l'Oli ha comptat amb un centenar d'expositors, del sector oleícola i de productes de proximitat, i una setantena d'actes, de les quals 44 demostracions gastronòmiques. De fet, pel recinte firal hi ha passat cuiners de primer nivell que han sumat fins a sis estrelles Michelin, com ara els Germans Torres, Oriol Ivern, Xixo Catsaño o Pep Moreno. També hi han passat alguns dels millors xefs de Ponent i altres noms destacats de la gastronomia com Lluc Crusellas, millor mestre xocolater del món, o Arnau París, guanyador del concurs Masterchef 9 i copresentador del programa 'Cuines' de TV3.

La fira ha tancat amb un homenatge a totes les persones, entre equips de la fira i expositors, que han fet possible que el certamen hagi arribat als 60 anys. A banda, els actes d'aquest diumenge també han inclòs la XX Cursa de l'Oli, que ha reunit 500 atletes, i la Festa dels Tres Tombs pels carrers de la capital garriguenca.

  

comentaris