11.05.2021 |
Territoris.cat

El Govern espanyol aprova prohibir l'ús dels setrills d'oli en bars i restaurants

L'objectiu és, segons el Ministeri d'Agricultura, "que els consumidors sàpiguen quin oli consumeixen"

tast Oli d'oliva
Els productors d'oli han valorat molt positivament la iniciativa
El Govern espanyol aprova prohibir l'ús dels setrills d'oli en bars i restaurants

El Consell de Ministres va aprovar divendres el reial decret pel qual hauran de fer servir en hostaleria i restauració setrills que no es puguin reomplir i que regularà l'etiquetatge obligatori dels envasos d'oli en aquest mateix àmbit. D'aquesta manera, el govern espanyol pretén garantir que els clients de bars i restaurants sàpiguen quin oli estan consumint, ja que l'objectiu de la mesura, "és millorar la qualitat de l'oli d'oliva, evitar fraus i donar suport als productors", ha argumentat l'executiu espanyol.. El decret entrarà en vigor l'1 de gener del 2014, però els establiments podran gastar l'oli comprat abans de principis d'any fins al 28 de febrer.

La mesura arriba mentre la Unió Europea manté ajornada la prohibició de servir oli en setrills, sense especificar-ne la procedència. La Comissió Europea va anunciar al maig la retirada del seu pla per prohibir l'ús d'aquests recipients als restaurants europeus davant la polèmica generada per la proposta en diversos països. El comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, va explicar llavors que hi hauria una nova proposta després de discutir amb representants dels consumidors i del sector hostaler, i que havia quedat clar que la mesura (que comptava amb el suport de països productors com Espanya, Itàlia, Grècia i Portugal) no comptava amb un suport ampli, especialment entre els països nòrdics.

Per la seva part els productors d'oli es mostren optimistes davant la nova normativa estatal que obligarà als restaurants a servir oli envasat, etiquetat i en ampolles que no es puguin reomplir.

Pel que fa a Agricultura ha explixat que aquesta prohibició s'ha de veure amb normalitat, perquè tampoc serveixen ja en els locals ampolles d'altres productes (com el vi) sense etiquetar, i mostra el compromís del Govern amb el sector productor i cooperatiu, que havien demandant aquesta mesura per millorar la imatge del producte. Davant d'aquesta decisió, la Federació Espanyola d'Hostaleria (FEHR) ha mostrat la seva por pel fet que els nous formats o envasos que seran obligatoris pròximament suposin un increment dels preus de l'oli d'oliva. També han cridat l'atenció sobre els aspectes mediambientals de la mesura pel fet que hi haurà un major ús d'envasos.

El Govern espanyol aprova prohibir l'ús dels setrills d'oli en bars i restaurants
comentaris