Una nova pedregada a les Garrigues reforça el debat de l'ús del iodur de plata

És la segona calamarsada que ha descarregat a les Garrigues aquest estiu i afecta els municipis de les Borges, Puiggròs, Arbeca, Vinaixa i l'Albi

La part alta de les Garrigues es va veure afectada ahir novament per una pedregada que va tornar a danyar cultius i va tenir com a grans víctimes els municipis de Puiggròs, Arbeca, l'Albi i Vinaixa. La tempesta, segons va informar el president del sindicat Aeall - Asaja a Lleida, Pere Roqué, va caure de forma irregular amb pedres que anaven de la mida d'una avellana a una nou.

La tempesta va començar a descarregar als municipis de Vinaixa i l'Albi cap a les cinc de la tarda, on va caure pedra barrejada amb aigua. El president de la Cooperativa de L'Albi, Josep Cunillera, destaca que algunes de les pedres que van caure "eren de la mida d'una avellana, però d'altres eren més petites i soobretot molt toves, pel que no afectarà massa als conreus". Per la seva part l'alcalde de Vinaixa, Jordi Sarlé, creu que "encara s'ha d'esperar per conèixer els possibles danys". Segons l'alcalde, la pedra que va afectar les finques del terme va caure sobre les explotacions de vinya i olivera," pel que com que el fruit és petit, caldrà esperar uns quinze dies per veure'n l'afectació".

Més tard la tempesta va avançar cap a Juneda, Puiggròs, les Borges i Arbeca. En aquest últim municipi, la tempesta va descarregar durant més de mitja hora, en alguns instants barrejada amb pedra més seca. No obstant, els danys no seran tan quantiosos com es pensava en un primer moment. "No va fer tot el mal que podia haver fet" afirma Joan Gras, president de la Cooperativa del Camp d'Arbeca. "Tot i que va caure molta pedra amb fúria, també es dóna la circumstància que aquesta era bastant tova", conclou. "Cal dir però que el poble ja va patir la pedregada del passat juny, i per tant ja teníem fet malbé bona part dels cultius", recorda Gras.

Pel que fa a Puiggròs la tempesta va fer malbé bona part de les finques, tant de fruiters com de panís. En aquest municipi van caure pedres de la mida de nous, destquen fonts municipals. A més aquest municipi també va ser un dels afectats per la pedregada del juny, i com Arbeca, hi ha molt cultius, sobretot perers i pomers, que ja van quedar colpejats llavors. Aquesta fruita doncs, servirà enguany per a la indústria de sucs. 

La pedregada, la segona que ha afectat aquest estiu a les Garrigues - la primera va ser el passat 18 de juny- arriba en ple debat sobre la utilització del iodur de plata per poder minimitzar els danys de les pedra sobre els cultius. La mesura és fortament reclamada pels pagesos. No obstant, els col·lectius ecologistes la rebutgen.

Comentaris