La Pobla de Cérvoles celebra els 700 anys de la Carta de Poblament

Els actes de commemoració, que inclouen un concert de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell, tindran lloc el proper diumenge 23 de febrer

La Pobla de Cérvoles
photo_camera La Pobla de Cérvoles és l'únic poble de les Garrigues declarat zona de muntanya. Foto: Alba Estradé.

L'any 1.314 el pare abat de Poblet va otorgar a la Pobla de Cérvoles la Carta de Poblament, un privilegi que possibilitava la formació d'una població estable en aquest indret del sud-est de la comarca de les Garrigues. Per celebrar aquesta fita històrica -sobre la què avui en dia encara hi ha confusió perquè segons diversos estudis i llibres publicats la data exacta d'entrega de la Carta de Poblament va ser el dia 23 de febrer, i segons d'altres el 24 de febrer- l'Ajuntament de la Pobla de Cérvoles ha organitzat una jornada dedicada a aquest 700 aniversari que tindrà lloc el proper diumenge dia 23.

L'alcalde, Jaume Estradé, ha volgut remarcar la transcendència històrica d'aquest acte, "ja que un centenari no se celebra cada dia, motiu pel qual creiem oportú fer-ne ressò i, a través d'aquests actes del proper diumenge, donar a conèixer la història del nostre municipi, que és la història de tots". L'alcalde ha explicat que els actes previstos arrencaran a la una del migdia amb una missa a l'església parroquial, i en acabar tindrà lloc la inauguració del monument commemoratiu a la plaça de l'església, un acte al què assistiran Josep Alegre, actual pare abat de Poblet; Joan Busqueta, historiador i degà de la Facultat de Lletres de la UdL, i el propi Estradé. També hi assistiran els músics de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, encarregats d'amenitzar l'acte.

Un poble amb més de 850 habitants al segle XVIII

La Pobla de Cérvoles, l'únic municipi de les Garrigues declarat zona de muntanya, compta actualment amb un cens estable de 190 habitants, però no sempre ha estat així. Anys abans de l'existència del municipi tal i com es coneix avui en dia, és a dir anteriorment a l'any 1.314, una desena de famílies vivien dispersades als paratges de La Fumada i La Vileta, que actualment formen part del terme municipal de la Pobla. Després de l'entrega de la Carta de Poblament per part del Bisbat de Poblet (actual Bisbat de Tarragona), aquestes tretze famílies va establir el nucli del que avui en dia és la Pobla de Cérvoles. Un municipi que va créixer en nombre d'habitants fins arribar a un màxim històric de 868, l'any 1.887. Posteriorment la xifra va decreixent fins a principis de l'actual segle XXI, quan es registra un lleu augment.

 

Comentaris