Lleida, immersa en la neteja de macròfits al tram urbà del riu Segre

L'eliminació de les plantes presents en el cabal del riu evita la proliferació de la mosca negra

Tasques de neteja del riu Segre al seu pas per Lleida.
photo_camera Tasques de neteja del riu Segre al seu pas per Lleida.

Aquest agost, l'Ajuntament de Lleida ha iniciat els treballs de retirada de macròfits en el tram urbà del riu Segre, amb l'objectiu de millorar el pas de l'aigua i disminuir la població de mosca negra.

Les tasques es duen a terme amb un vehicle amfibi que talla les plantes perquè després es puguin reciclar i convertir en adob orgànic

A banda de la neteja del riu per tal de combatre la plaga de mosca negra actual, també s’aplica un producte biològic a l’aigua del riu, una vegada al mes, dins de la campanya de control de la mosca negra que fa el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) per encàrrec de la Delegació del Govern a Lleida.

Per netejar el Segre de macròfits, es col·loca una barrera surant a la zona del Pont dels Instituts, per retenir el material que baixa surant i, també, per extreure les algues. Aquestes, es dipositaran en una zona del final de la canalització a l'espera que perdin l'aigua i s'eixuguin i, després, es transportaran per fer adob orgànic.

En aquesta primera fase, es preveu treballar des del Pont dels Instituts i anar netejant aigües amunt, en la zona on l'acumulació de macròfits és major.

La darrera actuació d'aquest tipus es va fer el 2017

La durada prevista dels treballs serà entre una i dues setmanes. Durant aquest període, el cabal del riu Segre estarà regulat i circularà únicament el cabal ecològic per tal de facilitar el moviment del vehicle amfibi. Acabada l'actuació, s'alliberarà més aigua per arrossegar el sediment que s'haurà remogut.

La massa de macròfits que s'ha desenvolupat al riu dificulta la turbulència en la circulació de l'aigua i és el substrat on es dipositen els ous i, posteriorment, on es refugien les larves de la mosca negra.

Comentaris