Un total de 20.000 hectàrees de bosc rebran tractament biològic contra la processionària

El percentatge de pinedes amb algun grau d’afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté estable malgrat la sequera

 

3_Avio_processionariapetita
photo_camera Les àrees afectades per la processionària rebran tractaments des de l'aire mitjançant l'ús d'avionetes i helicòpters - Foto: Acció Climàtica

Una àrea total de 20.000 hectàrees rebrà tractaments aplicats per al control de la processionària mitjançant l'ús d'avionetes i helicòpters en 8 comarques i 39 municipis. D'acord amb Acció Climàtica, aquest any, es constata un lleuger augment de la superfície afectada greument per la plaga. Tot i la sequera acumulada i les altes temperatures de l’hivern passat, els tractaments que el Departament fa cada tardor es demostren eficaços i han mantingut estable la població de processionària.

2_Bossa_processionaria_despres_tractament_23
Bossa de processionària després del tractament - Foto: Acció Climàtica

El percentatge de pinedes afectades per la processionària del pi a Catalunya es manté constant al voltant del 15%. S'observa una continuada disminució en les afectacions més severes, aquelles que tenen repercussions significatives en termes de salut, ramaderia, oci i paisatge, les quals ja han descendit per sota de les 10.000 hectàrees. Mentre que l'any 2016 les afectacions greus abastaven gairebé 60.000 hectàrees, en l'actualitat aquesta xifra s'ha reduït a 6.655.

Els tractaments es concentren principalment en quatre comarques, que representen aproximadament el 90% de les intervencions realitzades: el Solsonès (amb un 26%), el Bages, el Berguedà i el Pallars Jussà. A més d'aquestes àrees, també es realitzen tractaments en altres comarques com la Noguera, l'Alt Urgell, el Ripollès i Osona.

Tractament biològic des de l'aire a la tardor

El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri, que s’aplica a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. D’acord amb els estudis d’avaluació de les campanyes que es fan cada any, les defoliacions a les zones tractades són molt inferiors a les zones equivalents no tractades, fet que en demostra l’efectivitat.

grafica_afectacions_tractaments_processionaria
Gràfica sobre l'eficàcia dels tractaments que han fet que els graus d'afectació greu es mantinguin en nivells baixos

Control biològic

El producte utilitzat en aquests tractaments és biològic (Bacillus thuringiensis var. kurstaki), essent totalment compatible amb els principis de l'agricultura ecològica. A més, aquesta substància no està classificada com a tòxica ni com a perillosa per al medi ambient o els organismes aquàtics. És important destacar que la normativa que supervisa aquest tipus de tractaments és altament estricta, assegurant-se que no hi hagi cap impacte negatiu tant per a la població com per al medi ambient.

Comentaris