Les Comunitats de Regants catalanes planten la reunió de la Taula de Diàleg Social per a les Renovables

Una de les mesures incloses que més alarma social ha generat, ha estat la desprotecció de les àrees de conreu de regadiu, amb la permissió perquè puguin ser destruïdes per a instal·lar-hi plaques fotovoltaiques
Assemblea de les comunitats de regants de Catalunya ©Acatcor
photo_camera Assemblea de les comunitats de regants de Catalunya ©Acatcor

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) i quatre entitats socials més (IAEDEN – EdC, IPCENA – EdC, GEPEC – EdC i Naturalistes de Girona – EdC) han estat absents en la darrera reunió de la Taula de Diàleg Social per a les Renovables, amb l’objectiu de protestar per l’escassa efectivitat d’aquest òrgan i reclamar més diàleg i més participació de les entitats. Aquesta reclamació, compartida per moltes de les entitats integrades a la Taula, ha impulsat la redacció d’un Manifest signat per deu entitats i que han fet arribar al Govern. 

Imatge del Canal Segarra Garrigues
Imatge del Canal Segarra Garrigues

Les entitats signants denuncien la manca de diàleg social real a través de les Comissions de la Taula de Diàleg Social per a les Renovables, posat de manifest, entre d’altres, per l’aprovació del Decret Llei 5/2022, de 17 de maig, de mesures urgents que inclou importants canvis en la regulació de les renovables sense ni tan sols informar als integrants de la Taula. Una de les mesures incloses que més alarma social ha generat, ha estat la desprotecció de les àrees de conreu de regadiu –instal·lacions pagades amb els impostos dels ciutadans– amb la permissió perquè puguin ser destruïdes per a instal·lar-hi plaques fotovoltaiques. 

L’ACATCOR i la resta d’entitats que subscriuen el manifest critiquen el fet que es desconvoqués la sessió de la Taula programada pel passat 7 de juny, amb només un dia d’antelació i que es tornés a convocar per al 20 de juny amb només cinc dies de marge. També critiquen que la trobada es convoqués en un punt de l’Àrea Metropolitana de molt difícil accés amb transport públic, totalment contrari a les mesures de lluita contra el canvi climàtic. 

Les entitats que subscriuen el manifest 

Manifest, que té com a lema ‘El diàleg social es imprescindible per a l’èxit de la transició energètica de Catalunya’,  ha estat signat per nou entitats socials, municipalistes i professionals que formen part de la Taula de Diàleg Social per les Renovables (ACATCOR, Col·legi d Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona, IAEDEN – EdC, IPCENA – EdC, GEPEC – EdC, Naturalistes de Girona – EdC, Sectorial d’Agricultura i Energia de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa –que integra 92 plataformes catalanes–). 

A través del Manifest, l’ACATCOR i la resta d’entitats reclamen la millora urgent del funcionament de la Taula de Diàleg Social per a les Renovables per tal que pugui esdevenir un instrument de diàleg social eficaç per elaborar les eines que han de regular el desplegament de les renovables a Catalunya, començant per la futura Llei de Transició Energètica. 

Les entitats socials han de formar part del PLATER 

Igualment, a través del manifest es posa de relleu la necessitat que les entitats socials puguin participar en la preparació del Pla de Transició Energètica per Catalunya (PLATER) que, seguint les directrius del Govern, està elaborant els criteris concrets que determinaran on es podran instal·lar grans centrals de renovables i on no. Les entitats manifesten que si el Govern vol fomentar la governança i el diàleg social, no es poden establir aquests criteris sense donar veu a les entitats socials, municipalistes i col·lectius professionals. Així mateix reclamen respectar la capacitat dels ajuntaments per a poder decidir, d’acord amb els seus ciutadans, on es poden instal·lar o no grans les centrals de producció de renovables.  

El manifest també reclama evitar la destrucció de les terres de conreu en benefici dels macroprojectes de renovables, i demana prioritzar la seva instal·lació aprofitant els espais que ja hagin estat modificats per l’acció humana, com els polígons industrials i les xarxes viàries. El text recorda que “el poble de Catalunya no es pot permetre la destrucció de milers d’hectàrees de conreu” quan el canvi climàtic provocarà greus crisis alimentàries. 

A més a més, el manifest demana prioritzar les petites instal·lacions de renovables amb l’objectiu impulsar l’autoconsum i les comunitats energètiques, així com establir mesures que permetin millorar l’eficiència de les xarxes de distribució de l’energia i dels equipaments per reduir el malbaratament energètic. El text també exigeix protegir el patrimoni natural i la biodiversitat i impulsar la recerca i la innovació en energies renovables a través de la petita i la mitjana empresa per fomentar el creixement de l’economia catalana. 

Comentaris