27.11.2022 |

Una aplicació permet a productors agroecològics compartir rutes comercials a Catalunya

El projecte RutesCompartides.cat està impulsat per Ponent Coopera, la Cooperativa Tres Cadires i la Xarxa Ecològica de Ponent amb el finançament majoritari de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l'Einateca Agroecològica 
Andreu Culleré, soci de Tres Cadires, preparant una comanda ©AnnaBerga
Andreu Culleré, soci de Tres Cadires, preparant una comanda ©AnnaBerga
Una aplicació permet a productors agroecològics compartir rutes comercials a Catalunya

L'any 2022 arrenca amb una nova eina destinada als productors agroecològics, que els facilitarà la localització de canals de comerciañitzzació dels seus productes arreu de Catalunya. RutesCompartides.cat ha estat està impulsat per Ponent Coopera, la Cooperativa Tres Cadires i la Xarxa Ecològica de Ponent amb el finançament majoritari de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l'Einateca Agroecològica.

RutesCompartides.cat neix amb dos objectius: reduir costos econòmics i ambientals i fomentar la cooperació entre els productors

La Cooperativa Tres Cadires d'Arbeca, va dur a terme una diagnosi a un centenar de productors agroalimentaris amb la qual es va posar de relleu que hi ha productors que fan les mateixes rutes o rutes coincidents habitualment, així com molts altres que no venen a certes zones del país pels costos econòmics que els suposa haver-ho de transportar ells mateixos o pagar una empresa de paqueteria.

A partir d'aquí es va començar a treballar en una solució útil que permetés als productors compartir el transport i distribució de les seves mercaderies

"T'adonaves que s'havien mobilitzat deu furgonetes i que cap anava plena, quan amb una hauríem pogut enviar totes aquestes entregues", explica Andreu Culleré, un dels socis de Tres Cadires que afegeix que, en resum, l'aplicació vol evitar els viatges de furgonetes "buides". "Que realment es pugui omplir i que hi guanyi tant el que està fent el viatge com el que ha portat el paquet amb aquella furgoneta", afegeix.

Els objectius principals de l'aplicació són reduir els costos econòmics i mediambientals dels trajectes i crear xarxa entre els productors agroalimentaris del país. A la vegada, també suposa un estalvi de temps per als productors, ja que el temps que tardaven en repartir les comandes el poden invertir fent altres coses.

L'aplicació s'ha desenvolupat amb programari lliure i el seu funcionament és similar al de les aplicacions per compartir cotxe. El productor que es registra a l'aplicació pot penjar la ruta que fa indicant la freqüència, ja sigui puntual o de forma habitual, i l'espai disponible que té a la furgoneta. També pot buscar rutes ja creades d'altres productors que quadrin amb la seva comanda i sol·licitar que la duguin. L'eina inclou opcions com punts entremitjos, desviació màxima de la ruta, tipus de transport (isotèrmic, refrigerat, congelat o en sec) i espai disponible al vehicle, a més de l'opció de valorar el grau de satisfacció amb les rutes que s'han compartit.

Després d'un període de proves de mig any, la iniciativa RutesCompartides.cat es va posar en marxa a finals del mes de desembre. En aquestes primeres dues setmanes, ja s'han penjat algunes rutes i realitzat els primers trajectes. Així mateix, al grup de Telegram de l'aplicació ja hi ha uns 40 membres que han mostrat interès en conèixer com funciona l'aplicació.

Tot i això, els impulsors diuen que encara és aviat per valorar el funcionament de l'aplicació, ja que el llançament va coincidir amb la campanya nadalenca i molts dels productors ja tenien les comandes organitzades amb antelació.

"Surt d'una diagnosi feta a un centenar de productors i això està dient que l'aplicació, a priori, ha de funcionar", explica Culleré, que afegeix que aquest mes de gener, un cop passades les festes nadalenques, "serà realment el primer mes de prova".
 

Una aplicació permet a productors agroecològics compartir rutes comercials a Catalunya
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement