El preu es troba per sobre dels 255 euros per tona

La campanya del panís a Ponent comença amb els millors preus dels darrers anys

La producció també millora pel bon temps i supera els 12.000 quilos per hectàrea en els panissos primerencs
Una màquina recol·lectora de panís treballant en una finca de Linyola -  Foto: Anna Berga
photo_camera Una màquina recol·lectora de panís treballant en una finca de Linyola - Foto: Anna Berga

La campanya de recol·lecció del panís que ha començat a finals de setembre a les comarques de Ponent es preveu "bastant bona" per la millora de la producció i per l'increment dels preus per sobre dels 255 euros per tona, xifres que no es veien des de feia gairebé una dècada. El membre de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos (UP) i president de la Cooperativa de Linyola (Pla d'Urgell), Jaume Pedrós, diu que enguany "acompanya tot: quilos i preu", malgrat matisa que l'augment del preu és un "handicap" ja que els costos de producció també han pujat.

S'han registrat mitjanes d'entre 12 i 14 tones de panís per hectàrea en els panissos de primera collita, mentre en els de segona la previsió se situa entre les 10 i les 11 tones

La campanya de recol·lecció del panís a les comarques de Ponent ha començat com és habitual a finals de setembre i s'allargarà fins a mitjans de novembre, quan s'acabaran de recollir els panissos de segona collita, és a dir, aquells que es troben en finques que durant l'any ja han acollit la producció d'un altre cereal, com ara ordi o raigràs.

La producció d'engany es preveu lleugerament millor que l'any passat perquè no hi ha hagut aranya roja, un insecte que fa que la planta s'assequi abans d'hora, i perquè la climatologia ha acompanyat durant tot el procés de creixement del conreu. Així, Pedrós ha detallat que les pluges que van caure durant les setmanes de sembra van ser beneficioses pel cultiu, així com també ho van ser l'absència de pics pronunciats de calor a l'estiu i les temperatures fresques però a la vegada seques d'aquesta tardor. D'altra banda, ha indicat que l'any vinent caldrà veure com afectarà la plaga d'escarabat Diabrotica virgifera, un insecte que enguany s'ha detectat per primera vegada a Catalunya, a plantacions de panís del Pla d'Urgell.

Els blats de moro que ja s'han començat a recol·lectar, els de primera collita, han registrat entre 12.000 i 14.000 quilos per hectàrea. "És un any que està bé" diu Pedrós, que afegeix que la qualitat també és "bona" ja que, de moment, no s'han registrat problemes de micotoxines. Pel que fa els de segona collita, s'espera una producció d'entre 10.000 i 11.000 quilos per hectàrea. "Ja serà bo", diu el president de la cooperativa linyolenca, que recorda que, malgrat la previsió de quilos és menor, les finques on hi ha aquests cultius ja han produït un altre cereal.

La campanya d'enguany ve marcada per un augment destacat dels preus de venda en origen que passen dels 190 euros per tona el 2020, fins a situar-se entre els 255 i els 260, unes de les xifres més elevades que es registren dels darrers anys. "Cada vegada que hi ha una crisi a nivell mundial el preu de les matèries primes puja", assenyala Pedrós, que indica que enguany el sector té "un preu digne" perquè s'ha enfilat per damunt dels 180 euros la tona, xifra a partir de la qual el cultiu comença a ser rentable.

Tot i això, Pedrós comenta que l'augment dels preus venen acompanyats d'un augment del preu dels costos de producció, com ara dels adobs i del combustible. A tall d'exemple, ha assenyalat que la urea, un fertilitzant que s'utilitza en agricultura, s'ha encarit un 90% en comparació l'any passat. "Aquest és el handicap", ha afirmat.

Comentaris