La collita de poma Golden a Ponent s'avança una setmana

La fruita presenta una gran qualitat per la calor intensa i calibres més grans per les aclarides contundents
Collita de pomes en una finca de l'Horta de Lleida-ACN
photo_camera Collita de pomes en una finca de l'Horta de Lleida - Foto: Anna Berga (ACN)

Els agricultors de Ponent han començat aquesta setmana la collita de la poma Golden, que es preveu bona pel que fa a la qualitat i mida de la fruita degut a la calor intensa i a les aclarides que s'han fet als arbres arran de la sequera. La campanya s'ha avançat entre una setmana i deu dies respecte l'habitual per les altes temperatures dels darrers mesos i el sector preveu collir 95.730 tones. Es tracta de la varietat per excel·lència de les terres de Ponent, ja que representa més de la meitat de les 175.960 tones de pomes que es preveu produir enguany. La campanya s'allargarà fins a començaments d'octubre i la fruita es destinarà principalment al mercat nacional, mentre que una part s'exportarà a altres països com Regne Unit i França.

Les elevades temperatures dels mesos de maig, juliol i agost han anticipat la collita de fruita a Ponent, també la de la varietat Golden i similars. Ho ha fet entre una setmana i deu dies i la campanya s'allargarà fins als volts de la primera quinzena d'octubre.

La fruita que s'ha començat a collir als camps presenta una "millor qualitat", ja que la calor intensa dels darrers mesos ha fet augmentar els seus nivells de sucre, segons ha explicat el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué.

D'altra banda, tot i que la sequera va afectar en un primer moment la campanya de reg als fruiters de zones com el canal d'Urgell, les aclarides dràstiques que es van fer als arbres han fet que la fruita que ha quedat tingui uns calibres més grans i aptes per ser comercialitzats.

El sector confia deixar enrere les collites dels darrers dos anys, marcats per les gelades, i tornar a xifres de producció anteriors a la pandèmia. "Esperem que sigui un any, comercialment, dels millors dels últims 5 anys", ha afirmat Roqué, tot i afegir que encara és aviat per parlar de preus.

Tot i les bones previsions, la producció en algunes zones de Ponent es veurà afectada per la presència de mosca. Des d'Asaja lamenten que el ventall de productes fitosanitaris per combatre aquestes plagues "estan molt acotats" i, davant d'això, han demanat al subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, que tramiti una reunió urgent amb els ministeris d'Agricultura i Sanitat per abordar aquesta problemàtica. També critiquen un excés de "burocràcia" amb els contractes fixos-discontinus a l'hora de contractar de nou treballadors temporers per la campanya de la fruita.

Comentaris