Es preveu una producció de pera conference d'un 32% més que l'any passat

El sector espera un any de molta comercialització, amb un fruit que destaca pel seu calibre i dolçor
Peres de la varietat conference collides en una finca de Lleida - Foto: Ignasi Gómez (ACN)
photo_camera Peres de la varietat conference collides en una finca de Lleida - Foto: Ignasi Gómez (ACN)

L'inici de la collita de la pera conference a les comarques de Ponent destaca per la recuperació de la producció, després d'un 2022 on va caure per les gelades. Es tracta de la varietat més produïda al territori lleidatà i enguany es preveuen superar les 65.800 tones, un 32% més que l'any passat, segons les previsions del Departament d'Acció Climàtica. En canvi, la producció a altres països europeus es veurà reduïda aquesta campanya i això preveu beneficiar a la producció lleidatana, segons ha explicat el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué. Per tant, s'espera un any de "molta comercialització", amb fruits que destaquen pel seu calibre i 'russeting', ha dit Roqué.

La recol·lecció de la pera conference s'ha avançat deu dies respecte a l'habitual. És la varietat més collida a les comarques de Lleida i, de fet, representa 65.800 tones, més de la meitat, de les 121.800 tones de les diferents varietats que s'estimen produir aquest any a la demarcació, segons les dades del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Collita de pera conference en una finca de Lleida - Foto: Ignasi Gómez (ACN)
Collita de pera conference en una finca de Lleida - Foto: Ignasi Gómez (ACN)

D'aquesta manera, la producció torna a situar-se "a nivells del 2020", després de dos anys en què "vam tenir gelades importants" i el nombre de fruits a collir va minvar, ha explicat el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué. Tot i això, el mal temps també ha afectat enguany els cultius, ja que el temporal de vent del passat 27 de juliol va tirar a terra el 20% de mitjana dels fruits en unes 3.000 hectàrees d'explotacions del territori.

"Hi ha algunes finques puntuals que han perdut producció, però a nivell global no té que haver afectat", ha indicat Roqué

A banda d'això, la pera ha gaudit d'unes condicions en els darrers mesos que han afavorit el seu creixement i que aquesta presenti un russeting, element que determina la seva dolçor, amb nivells que oscil·len entre el "60 i 80%", ha explicat el president d'Asaja Lleida.

Per tot plegat, Roqué creu que serà un any de "molta comercialització" i que la pera tindrà sortida tant al mercat "nacional com internacional", ja que també s'espera beneficiar de la reducció de producció en altres països competidors d'Europa que han patit de gelades o pedregades.

Pel que fa als preus, Roqué s'ha mostrat prudent, però desitja que siguin els "màxims que pertoquen, ja que fa massa anys que diem el mateix". En aquest sentit, la pera conference és un fruit que té un llarg recorregut al mercat. Es comença a comercialitzar, sobretot, a partir del mes de novembre i en sol haver-hi fins a finals de juny.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement