La CHE tallarà l'aigua als regants quan la suma de reserves de Rialb i Oliana estigui per sota del 7%

La caiguda de reserves de Rialb també ha provocat una aturada de l'activitat de la central hidroelèctrica que hi ha a la presa d'aquest embassament, obligant a parar motors aquest dimecres, una situació que es produeix per primera vegada des que va entrar en funcionament l'any 2009
Senyal que havia colgat el pantà de Rialp al terme de Bassella ©AlbertLijarcio
photo_camera Senyal que havia colgat el pantà de Rialp al terme de Bassella ©AlbertLijarcio

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) tallarà l'aigua als regants quan la suma de les reserves dels pantans de Rialb i Oliana es trobi per sota del 7%. Segons la CHE la previsió, si no plou, és que el final de la campanya de reg s'anticipi uns quinze dies i, per tant, en comptes d'acabar al 30 de setembre ho faci a mitjan mes que ve.

 L'administració hidràulica assegura que si no hi ha un episodi continuat de pluges el volum dels embassaments, aniran baixant com fins ara. La davallada més accentuada es registra, en primer lloc, a Rialb i seguirà per Oliana, on es manté un volum de reserva per assegurar abastiments i el cabal ecològic del Segre. Quan Rialb es quedi amb 15 hectòmetres cúbics es tallarà el regadiu. 

Cua del pantà de Rialp al terme de Bassella ©AlbertLijarcio
Cua del pantà de Rialp al terme de Bassella ©AlbertLijarcio

Mentrestant, els regants continuen reduint cada cop més el consum d'aigua. Dimecres, la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell va acordar que, atesa la situació de sequera i les baixes reserves als embassaments, calia procedir a una reducció del cabal a 20,5 metres cúbics i per la setmana que ve a 17 metres cúbics. Així mateix, al canal auxiliar, es preveuen reduir els cabals de manera progressiva, ajustant-se a les necessitats dels cultius durant el mes de setembre.

Amb un volum total de 84,3 hectòmetres cúbics, Oliana es troba al 39,48% de la seva capacitat amb 33,3 hectòmetres. La CHE preveu tallar l'aigua als regants quan només en tingui 20 i a Rialb n'hi hagi 15, per la qual cosa, entre els dos junts només sumaran el 7% de la seva capacitat total. L'objectiu serà garantir el subministrament de l'aigua de boca. El tall del regadiu no només afectarà els regants del canal d'Urgell sinó que també se'n veuran afectats els del Segarra-Garrigues.

Cua del pantà de Rialp al terme de Bassella ©AlbertLijarcio
Cua del pantà de Rialp al terme de Bassella ©AlbertLijarcio

Aturada de l'activitat hidroelèctrica

La caiguda de reserves de Rialb també ha provocat una aturada de l'activitat de la central hidroelèctrica que hi ha a la presa d'aquest embassament. Acciona, es va veure obligada a parar motors aquest dimecres en una circumstància que és la primera vegada que passa des que va entrar en funcionament l'any 2009. L'aturada es va fer a petició de la CHE. L'any passat en aquestes dates, Rialb es trobava al 49%.

Expectació per la sequera i la possible afectació a projectes turístics

D'altra banda, la presidenta del Consorci Segre-Rialb i alcaldessa d'Oliana, Carme Lostao, considera que la situació de sequera "no se l'esperava ningú" i que estan a l'espera de si aquesta es reverteix en els pròxims mesos. Per aquest motiu, ha dit que, de moment, no es replantegen modificar les accions previstes dins el pla de sostenibilitat turística en destí, que s'allarga fins al 2024 i pel qual han rebut 2,5 milions dels fons Next Generation. Tot i això, creu que és un indicador per posar aquesta qüestió sobre la taula i ha explicat que se'n parlarà amb els alcaldes que formen part de l'ens en pròximes reunions.

Lostao ha indicat que els projectes estan "bastant consolidats" però que, si per "qüestions climatològiques que no es podien preveure" no es poden tirar endavant, caldrà pensar com resoldre aquesta situació. Tot i això, ha recordat que s'han viscut altres episodis de sequera i ha detallat que l'execució de diversos embarcadors i la compra d'un catamarà impulsat amb energia solar, prevista de cara a l'any 2024, en serien els més afectats si la situació es perllonga durant molts mesos. En aquest sentit, ha assenyalat que tenen encara un any de marge per veure com evoluciona tot plegat.

Comentaris