Presenten a la fira internacional FRUIT LOGISTICA de Berlín la primera poma cultivada en climes càlids

La poma es distribueix al mercat sota el nom comercial Tutti i és fruit d'un programa impulsat per l'IRTA que treballa per millorar les varietats fructícoles
Fotografia d'una poma de la varietat Tutti, a l'arbre ©IRTA
photo_camera Fotografia d'una poma de la varietat Tutti, a l'arbre ©IRTA

Després de vint anys de feina, l'IRTA descobreix la varietat HOT84A1, una poma cultivada en climes càlids i que a ja està disponible al mercat català sota el nom de Tutti

La poma Tutti és la primera varietat de fruita de llavor registrada que ha sorgit del projecte Hot Climate Partnership (HCP), impulsat per l'IRTA l'any 2002 per tal de millorar les varietats fructícoles. 

És una poma vermella, dolça, cruixent i sucosa

Fotografia d'una caixa de pomes plena de la varietat Tutti ©IRTA
Fotografia d'una caixa de pomes plena de la varietat Tutti ©IRTA

Aquest producte innovador s'ha presentat al món a la fira internacional FRUIT LOGISTICA de Berlín amb la intenció de divulgar aquest avanç pels territoris amb temperatures més càlides com la Plana de Lleida. L'objectiu del HCP és produir noves varietats "més adaptades a uns estius cada cop més calorosos, i que satisfacin les necessitats de productors, comercialitzadors i consumidors", explica l'especialista del programa Fructicultura de l'IRTA, Joan Bonany i afegeix que el projecte fructícola té una gamma de varietats de poma i pera en fase precomercial, i que un cop surtin al mercat "cobriran un ventall molt ampli d'èpoques de collida i de tipologia del fruit"

La nova varietat s'ha testat als camps experimentals de l'IRTA a Mollerussa i a La Tallada de l'Empordà, on les temperatures poden arribar a ser de més de 40º C a l'estiu

Sobre Hot Climate Partnership

El programa es va crear l'any 2002 a l'IRTA arran de la demanda del sector productor de fruita de Catalunya que, a causa de les condicions climàtiques en la zona, les varietats de poma i pera tenien més dificultats per assolir una qualitat òptima quant al color, la textura i l'aroma. HCP està format per l’IRTA, Plant & Food Research, un centre de recerca públic de Nova Zelanda, FruitFutur -una associació de les principals empreses productores de fruita de Catalunya: Nufri, Actel, Fruits de Ponent i IGP Poma de Girona)-, que liderarà la comercialització de la nova varietat a la península ibèrica (Espanya i Portugal), i l’empresa VentureFruit, que s’encarregarà de la comercialització d’aquesta i de noves varietats a la resta del món.

Comentaris