Els Canals d'Urgell presenten una prova pilot de modernització a Penelles

L’objectiu és dur a terme un estudi del model d’infraestructura verda que es preveu en el projecte de modernització global i que contempla tant les actuacions que es fan a l’àrea de regadiu com les que es fan als canals
Xavier Díaz, presenta el pla pilot de modernització ©CGRCU
photo_camera Xavier Díaz, presenta el pla pilot de modernització ©CGRCU

El director general de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, Xavier Díaz va presentar en el marc de la  Fira de Sant Josep una primera prova pilot del projecte de modernització dels Canals d’Urgell. Aquest assaig s’està duent a terme des de l’estiu passat en un tram de dos quilòmetres de la primera séquia del Canal d’Urgell al seu pas per Penelles així com en el seu entorn. L’actuació forma part del Pla d’Especialització i competitivitat territorial AgroBioFood coordinat per la Diputació de Lleida per afavorir la transformació del sector alimentari lleidatà. 

Obres de modernització en  la primera séquia ©CGRCU
Obres de modernització en la primera séquia ©CGRCU

L'actuació que sesta duent a terme a Penelles consisteix en la restauració patrimonial, restauració de boqueres, plantada d’arbres i s’hi ha habilitat un mirador. L’objectiu és dur a terme un estudi del model d’infraestructura verda que es preveu en el projecte de modernització global i que contempla tant les actuacions que es fan a l’àrea de regadiu com les que es fan als canals. 

La prova pilot té com a finalitat avaluar els beneficis socials i ambientals que suposaran aquest tipus d’actuacions en el conjunt d’aquest regadiu que aquest any commemora els cent seixanta anys de l’arribada de l’aigua a la seva primera finca. Els treballs, que es van iniciar l’estiu de 2021 i encara estan en curs, tenen un pressupost de més d’un milió d’euros.

La modernització dels Canals d’Urgell, un projecte de país

El projecte de modernització que impulsa la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell permetrà que es puguin produir tots els aliments que necessita Catalunya sense dependre de l’exterior, cosa que actualment no passa, ja actualment Catalunya importa el 60% dels aliments que consumeix.

Així doncs modernització de la infraestructura implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que, d’altra banda, permetrà fixar la gent al territori i fomentar-ne el repoblament. La modernització d’aquesta infraestructura permetria garantir la reserva hídrica del país i evitar episodis de manca d’aigua.

L’import total previst d’inversió en la modernització del Canal d’Urgell, incloent el reg en parcel·la, se situa al voltant dels 1.420 milions d’euros, i tot que el calendari definitiu no està tancat, la previsió és que es porti a terme en set anys (2021-27). El departament d’Agricultura ja té redactats els primers quatre projectes que permetran iniciar les obres en 10.000 hectàrees, amb una inversió de 110 milions d’euros de cara a aquest any 2022El projecte s’ha presentat al Ministerio de Transición Ecológica i està pendent dels ajuts europeus dels Fons Next Generation.

Comentaris