Els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya convoquen un front comú del sector agrari

La JARC avança que aquest 2022 tornaran a sortir als carrers i les places, amb unitat d’acció en defensa de la pagesia i asseguren que, després de les mobilitzacions que van tenir lloc arreu l’estat i que es van veure aturades per la pandèmia, la situació, lluny de millorar, s’ha vist agreujada en alguns aspectes

Camp agricultura paisatge muntanya muntanyes neu agrícola pagesia món rural. Front comú sector agrari JARC - Foto de Xavier Escarp
photo_camera L’entitat fa una crida a ajuntaments i altres ens locals i entitats sectorials perquè s’uneixin al front comú - Foto: Xavier Escarp

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya tornarà a sortir als carrers i les places aquest any 2022, amb unitat d’acció en defensa de la pagesia. Asseguren que, després de les mobilitzacions, que van tenir lloc arreu l’estat, i que es van veure aturades per la pandèmia, la situació lluny de millorar, s’ha vist agreujada en alguns aspectes. 

"La crisi de preus està ofegant els professionals del camp, amb la brutal pujada dels costos de producció i els desequilibris en la cadena agroalimentària que impedeixen percebre uns preus justos en origen i que posen en perill la rendibilitat de les explotacions", subratllen. 

Diuen, a més, que les noves exigències de la PAC impliquen inversions que les empreses agràries han d’assumir a favor de la sostenibilitat ambiental, però que novament comprometen la seva sostenibilitat econòmica —més tenint en compte que els ajuts directes als productors es veurien reduïts a partir del 2023—.

La situació és encara més complexa si tenim en compte que els agricultors i ramaders europeus han de competir amb els preus de productes provinents de països tercers, en desigualtat de condicions, perquè sovint aquests no complirien amb l’estricta normativa europea en matèria de benestar animal, condicions laborals o mesures de seguretat alimentària o mediambiental.

L’organització agrària reclama entomar aspectes clau com que es faci complir la Llei de la Cadena Alimentària, que es millorin les condicions de les assegurances agràries, que s’intensifiquin els controls a les fronteres i que es posi en marxa un pla efectiu per controlar la fauna salvatge, que també posa en risc la rendibilitat de les explotacions al camp.

"L’agricultura i la ramaderia són fonamentals per mantenir el teixit econòmic i social de les zones rurals", asseveren, i per aquest motiu, JARC fa una crida a ajuntaments i altres ens locals i entitats sectorials perquè s’uneixin al front comú per defensar la sobirania alimentària del territori i posar en valor la feina de la pagesia i del món rural. 
 

Comentaris