El canal Segarra-Garrigues enceta la campanya de reg 'més difícil' a causa del baix nivell de reserves d'aigua a Rialb

S'ha donat el tret de sortida a la campanya de reg a l'espera de noves pluges
Imatge detall del sistema de reg en un terreny cultivat a Sarroca de Lleida ©Ignasi Gómez
photo_camera Imatge detall del sistema de reg en un terreny cultivat a Sarroca de Lleida ©Ignasi Gómez

El canal Segarra-Garrigues obre les seves comportes per començar una de les campanyes de reg 'més difícils' a causa del baix nivell de reserves a l'embassament de Rialb, que es troba a l'11% de la seva capacitat. El president dels regants, Josep Maria Jové ha assenyalat que es tracta d'una situació que "no s'havia viscut mai" des que va començar a fer-se ús de la infraestructura l'any 2009.

El canal Segarra-Garrigues abasteix 13.000 hectàrees de cultius, unes 11.000 gràcies a l'embassament de Rialb

Sistema de reg en una finca abastida a través del canal Segarra-Garrigues a Sarroca de Lleida ©Ignasi Gómez
Sistema de reg en una finca abastida a través del canal Segarra-Garrigues a Sarroca de Lleida ©Ignasi Gómez

La campanya ha començat sense restriccions que la moderin, per això, Jové ha explicat que estan a l'espera de noves pluges, perquè "sense noves precipitacions, no arribarem a finals d'any". Actualment, Rialb té una reserva d'uns 46 hectòmetres d'aigua i Oliana d'uns 35, segons les dades de la CHE. En aquest sentit, el president dels regants assegura que es requereix d'uns 25 hectòmetres d'aigua per garantir la campanya, però s'ha de tenir en compte també el Canal d'Urgell.

Per altra banda, vistes les previsions de sequera persistents, els agricultors de la zona han optat per sembrar cereals d'hivern que requereixen menys aigua. Així, l'ordi acapara gran part dels cultius regats per la infraestructura. Pel que fa a la demanda de reg, Jové creu que d'entrada "seran pocs" els regants que vulguin regar les seves finques, ja que les pluges que s'han produït durant l'hivern i les precipitacions del passat dijous serien suficients per estalviar-se un primer reg. 

comentaris