Fira de Sant Josep celebra una nova jornada prèvia al certament del mes de juny

La Fira de Sant Josep es reivindica com a necessària per al sector agroalimentari català i en la recuperació econòmica del territori, i coincidint amb la festivitat de Sant Josep, s'ha celebrat una jornada en la que hi han participat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés

Jornada previa a la Fira de Sant Josep de Mollerussa @ajmollerussa
photo_camera Jornada previa a la Fira de Sant Josep de Mollerussa @ajmollerussa

Fira de Mollerussa, amb el suport d’institucions i associacions professionals, ha portat a terme aquest divendres dia 19 de març i coincidint amb la festivitat de Sant Josep un acte en el qual ha quedat palès l’esperit de la Fira de Sant Josep, ajornada excepcionalment enguany al juny per la situació sanitària, la seva importància com a certamen per al sector agroalimentari català i el paper de les fires en la recuperació econòmica del territori.

Hi som, hi érem i volem continuar sent han estat les paraules de l’alcalde i president de l’ens firal, Marc Solsona, qui ha reivindicat les fires presencials, ha recordat que hi haurà fira al juny, i ha posat en valor la Fira de Sant Josep.

La Fira de Sant Josep és un esdeveniment imprescindible per entendre aquest rebost de Catalunya per proveir el territori d’aliments, maquinària, coneixement i tecnologia

L’alcalde ha recordat la cancel·lació de l’any passat i la difícil però molt pensada decisió, presa el passat desembre, d’ajornar l’edició d’aquest 2021 al mes de juny per evitar incertesa sobre la seva celebració. La resolució de fer-la els dies 4, 5 i 6 de juny ens permet treballar amb temps en la comercialització i la promoció de la fira, ha afegit Solsona, qui alhora ha mostrat la seva convicció de mantenir el dia 19 de març com a festa local per recordar l’excepcionalitat del moment i prendre consciència tots plegats.

Marc Solsona ha estat l’encarregat d’obrir l’acte acompanyat pel director de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, i conduït per Carla Vilaseca

Xavier Roure, s’ha referit al repte a nivell organitzatiu d’un certamen de la grandària de la Fira de Sant Josep amb gairebé 300 expositors, un repte que ha dit enguany és majúscul amb una doble aposta per fer una fira atractiva i rendible per a expositors i visitants. Roure ha recordat que fa vint-i-un mesos que no se celebren fires del sector i d’aquestes dimensions a les nostres comarques, la qual cosa esperona l’ens firal a “ser capaços de fer aquesta fira” alhora que fer-la segura i adaptada a les mesures que marquin les autoritats sanitàries.

A falta de tres mesos de la seva celebració al juny, la dinàmica comercial és l’habitual, amb inscripcions ja fetes i treballant en la distribució d’espais

Per a Xavier Roure, el fet que una fira consolidada com l’Autotrac, dedicada al sector d’ocasió de vehicles i maquinària agrícola i industrial, estigui prevista per al cap de setmana del 16 al 18 d’abril i que compti amb una bona resposta per part dels expositors serà una prova de foc de cara a agafar marxa de cara a la Fira de Sant Josep.

 

Teresa Jordà: La Fira de Sant Josep situa Mollerussa al centre del sector primari del país

En un segon bloc, l’acte ha inclòs uns vídeos de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat, Teresa Jordà; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés.

La Fira de Sant Josep com a una parada assenyalada per al sector agroalimentari d’aquest país, situant, per la seva tradició i importància, Mollerussa al centre del sector primari del nostre país

Així mateix, Jordà ha mostrat el seu optimisme de cara a la celebració al juny de la 148a edició del certamen de forma presencial i segura i ha afegit que bona part de la població ha descobert amb la pandèmia per la Covid-19, el caràcter indispensable del sector agroalimentari català i la seva importància en els propers anys. La consellera ha indicat que aquest sector és ja el primer de l’economia del país, així com una font de riquesa i de llocs de treball, generant ocupació, fixant la població al territori i mitigant la despoblació.

Joan Talarn: La Fira de Sant Josep és la representació de la força del sector agrari de Ponent

El president de la Diputació de Lleida ha recordat que la Fira de Sant Josep va ser la primera a rebre l’impacte l’any passat de la Covid-19 alhora que ha afegit que aquest certamen és un dels exemples més emblemàtics de la realitat de la força dels municipis” i “la representació de la força del sector agrari de Ponent.

Talarn ha continuat remarcant el fet que la fira és una mostra que ens ajuda a explicar-nos com el que som: un poble fet al voltant del sector primari i a partir del qual som capaços d’innovar, crear riquesa i abanderar la defensa del nostre entorn paisatgístic i social com a motor, tot plegat, del desenvolupament sostenible que volem per al nostre territori.

El màxim representant de la corporació lleidatana ha recordat també la participació de la Diputació en la fira amb l’espai de productes de proximitat Aliments del Territori i Tu i ha defensat la implicació de la institució a les fires perquè són motor del territori.

Rafel Panadés destaca de la Fira la seva importància i tradició

El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell referint-se a la importància del sector primari en la subsistència del país. Panadés ha assenyalat també la importància i tradició de la Fira de Sant Josep, un excel·lent aparador de tota la riquesa que genera el sector primari” i la voluntat perquè “entre tots hem de fer possible perquè continuï sent un referent comercial per a Catalunya.

Jornada previa a la Fira de Sant Josep de Mollerussa @ajmollerussa

L’acte de Fira de Mollerussa ha continuat amb un tercer bloc amb representants de col·lectius professionals vinculats al certamen. En aquest apartat han participat el president de l’Associació Provincial de la Indústria i Comerç de Maquinària Agrícola (Apricma), Eduard Abella; el president de l’Associació d’Automoció, Mario Pinilla, i Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DARP i responsable del Departament en la coorganització del programa de Jornades Tècniques que es porten a terme durant a la Fira.

Eduard Abella ha manifestat que la Fira de Sant Josep és un exponent per a la maquinària agrícola alhora que ha reconegut l’esforç a nivell organitzatiu per celebrar-la al juny i desitjant gaudeixi d’un bon desenvolupament.

El president de l’Associació d’Automoció, Mario Pinilla s’ha referit a les ganes del sector perquè se celebri la fira i ha recordat que enguany el Saló de l’Automòbil celebrarà el seu 40è aniversari. En la seva intervenció, Pinilla ha destacat també el volum de negoci que el sector tanca al certamen any rere any, el qual l’any 2019 va pujar a 285 cotxes venuts per un import superior als 7,6 milions d’euros.

Jaume Sió ha parlat de l’apartat de les Jornades Tècniques que es faran en el marc de la 148 Fira de Sant Josep al juny, unes sessions que es mantenen i que si bé es parteix de fer-les en un format telemàtic no renunciem a fer-les presencials. Sió ha parlat de l’important paper d’aquest apartat formatiu en les fires professionals, ja que les fires són expositors del coneixement.

Les dejeccions ramaderes, la fertilització del sòl, l’energia o els regadius són només alguns dels temes que s’abordaran a les jornades previstes i on s’aborden les principals temàtiques del sector agroalimentari català.

Comentaris