01.12.2022 |

Les collites de Ponent sofreixen la tercera nit consecutiva de gelades

El sector agrícola demanarà mesures extraordinàries a l'Administració, així com suport social d'una "santa vegada" a un sector "tocat i enfonsat"

Fruita en flor gelada. Fotografia: Ramon Comes.
Fruita en flor gelada. Fotografia: Ramon Comes.
Les collites de Ponent sofreixen la tercera nit consecutiva de gelades

Les comarques de Ponent han patit la tercera nit consecutiva amb temperatures sota zero, una situació que ha acabat de malmetre la poca fruita que s'havia salvat després de les gelades de dissabte i diumenge.

Els termòmetres s'han tornat a situar a -5 i -6 graus

Si dilluns el Departament d'Acció Climàtica estimava en unes 50.000 les hectàrees afectades, aquesta xifra es veurà incrementada notablement segons els pagesos i per això des d'Unió de Pagesos (UP) i JARC ja han avisat que demanaran mesures extraordinàries per poder continuar endavant. De cara a la campanya d'estiu, es preveu una important caiguda de la mà d'obra per collir.

"Ningú s'esperava que aquesta tercera nit fos tant forta", així de contundent s'ha mostrat Sergi Balué, responsable de la fruita dolça de JARC, que ha assegurat que l'afectació és tant greu com la de la primera.  Balué ha assenyalat que ja es veurà com acaben de reaccionar els fruits durant els propers dies, però ha avisat que la situació és molt "greu" perquè amb tres nits seguides de gelades és molt difícil que es pugui collir alguna cosa.

En el mateix sentit, Ramon Comes, pagès de Corbins i membre d'UP, ha explicat que les alarmes han sonat més aviat aquesta matinada, cap a dos quarts de dos. Tot just ha arribat al tros, el termòmetre ha començat a baixar i en aquest municipi ho ha fet fins a -2,5 graus. Així, ha engegat els aspersors del sistema antigelada a les dos de la matinada però s'ha mostrat pessimista perquè ha fet una nit pitjor que la de dilluns "i si quedava alguna cosa ja ho haurà acabat de matar".

El mal es notarà sobretot a les finques de fruita de pinyol i amb la de llavor, si fins ara havia pogut trampejar aquest episodi de fred, els pagesos creuen que també serà difícils salvar alguna cosa

Per tot plegat, el sector agrícola demanarà a l'Administració mesures extraordinàries com rebaixes fiscals o ajudes directes.

"Tot el que es pugui fer per ajudar al sector", ha remarcat Comes, que també ha destacat el "desànim importantíssim" que hi ha entre els pagesos, fins i tot entre els que tenen assegurança contra les gelades. "Arriben als trossos i veuen que tot està mort. Ara només faltaria que la collita es fes a baix preu", ha comentat Comes, que creu que això deixaria el sector "tocat i enfonsat".

En la mateixa línia, Sergi Balué ha avisat que si es vol que hi continuï havent agricultors cal donar-los suport d'una "santa vegada". Si no és així, creu que els supermercats es quedaran sense productes catalans i fins i tot hi podria haver escassetat d'aliments com s'ha vist amb la COVID-19 o la guerra a Ucraïna.

Les greus gelades es traduiran amb una caiguda en picat de la mà d'obra de cara a la campanya d'estiu. El personal fix de les produccions agrícoles ja està preocupat. Tot i que els pagesos intentaran salvar tots els llocs de treball possible, serà complicat perquè no hi haurà massa fruita per collir.

Les collites de Ponent sofreixen la tercera nit consecutiva de gelades
comentaris