Un estudi entre isardSAT i l’IRTA demostra l'efectivitat de la teledetecció per classificar els sistemes de reg

Per tal de verificar la validesa dels resultats aconseguits, els models de machine-learning s’han contrastat amb les dades reals, recollides manualment, sobre els sistemes de reg utilitzats en més de 300 camps de l’àrea analitzada
Reg d'asperció en funcionament en una finca de fruita dolça de Corbins per mirar de protegir el cultiu de la gelada ©OriolBosch
photo_camera Reg d'asperció en una finca del Segrià ©Territoris

Un estudi fruit de la col·laboració entre isardSAT i l’IRTA ha demostrat per primera vegada l’efectivitat de la teledetecció per classificar els sistemes de reg (per inundació, aspersors o gota a gota) i secà mitjançant la intel·ligència artificial. Es tracta d’una metodologia reproduïble que, dut a terme en diverses zones agrícoles de Lleida, mostra la modernització dels sistemes de reg de l’àrea; un procés invisible en les bases de dades disponibles actualment.

‘Classificació dels diferents sistemes de reg a escala de camp mitjançant la teledetecció’, proposa un nou enfocament que utilitza models d’intel·ligència artificial (concretament, de machine-learning) per classificar el tipus de reg.

La metodologia utilitzada, reproduïble a una gran diversitat d’àrees agrícoles, aporta informació rellevant per millorar la gestió de l’aigua en les zones analitzades. Els models fets servir han permès distingir els diferents sistemes de reg indiferentment del tipus de cultiu present de cada camp

Mapa comparatiu dels sistemes d’irrigació declarats en les bases de dades oficials (SIGPAC-DUN) i la predicció del model ResNet.
Mapa comparatiu dels sistemes d’irrigació declarats en les bases de dades oficials (SIGPAC-DUN) i la predicció del model ResNet.

En el marc de la investigació s’han processat dades referents a l’evapotranspiració i la humitat del sòl provinents dels satèl·lits SMOS/SMAP, Sentinel-1 i Sentinel-3 a través de diversos models d’algoritmes de machine-learning. Amb els resultats obtinguts, s’han creat mapes dels sistemes d’irrigació, que han posat de manifest l’evolució dels sistemes de reg en funcionament en una àrea d’intensa activitat agrícola a Lleida.

Els resultats del processament a través del model ResNet mostren una elevada precisió, en comparació amb les dades obtingudes manualment.
Els resultats del processament a través del model ResNet mostren una elevada precisió, en comparació amb les dades obtingudes manualment.

Per tal de verificar la validesa dels resultats aconseguits, els models de machine-learning s’han contrastat amb les dades reals, recollides manualment, sobre els sistemes de reg utilitzats en més de 300 camps de l’àrea analitzada. Aquesta comparació ha posat en relleu la gran precisió dels resultats assolits amb els models emprats (com el ResNet); uns resultats que mostren una informació molt més acurada que la que es troba en les bases de dades oficials, com la de la Declaració Agrària (DUN).

La informació sobre els sistemes d’irrigació en ús, malgrat la seva importància per a la gestió de l’aigua de reg, sovint es troba desactualitzada en les bases de dades disponibles – i en molts casos és inexistent. Això no obstant, resulta especialment útil per a la gestió i previsió dels recursos hídrics en el context d’emergència climàtica actual.

Comentaris