Investigadors de la UdL dissenyen i construeixen una minisembradora

La minisembradora està pensada per a parcel·les petites o amb limitacions de mecanització dedicades al cultiu de cereals, llegums i herbacis
Demostració de la minisembradora de la UdL en un camp de Talavera, a la Segarra - Foto: Anna Berga
photo_camera Demostració de la minisembradora de la UdL en un camp de Talavera, a la Segarra - Foto: Anna Berga

El grup de recerca Sustainable Energy, Machinery and Buildings (SEMB) de la Universitat de Lleida (UdL) ha dissenyat i construït una minisembradora multillavor de sembra directa a raig pensada per a parcel·les petites o amb limitacions de mecanització dedicades al cultiu de cereals, llegums i herbacis. Pot funcionar sobre rostolls, terreny cultivat o sense cultivar, i sobre camps amb residus de conreu o amb cultius de cobertura. Així, permet una gestió més sostenible, per la seva adaptabilitat als terrenys i, també, perquè consumeix menys combustible respecte una sembradora tradicional. La màquina, anomenada SUSEEDER, s'ha presentat aquest dijous en una jornada de demostració a Talavera, a la Segarra.

La particularitat de la minisembradora és que s'ha plantejat des d'un enfocament que busca la sostenibilitat, ha explicat Joan Roca, professor i investigador de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL

Per una banda, el pes lleuger, d'uns 380 quilos, permet respectar el terreny sobre el qual es treballa de manera que no es remou ni s'altera la biologia del sòl. A més, compta amb un mecanisme de seguiment individualitzat del relleu i amb regulació individual de la profunditat de sembra que permet aconseguir una sembrada de qualitat, precisa i uniforme, a profunditat constant independentment de les condicions i l'estat del terreny. D'altra banda, el consum de la sembradora és menor si es compara amb altres sistemes de sembra.

Les dimensions i pes de la màquina també la fan idònia per treballar en camps de difícil mecanització, en terrenys en pendent o amb irregularitats, o en finques on es vol evitar la compactació del sòl. De fet, fins i tot es pot acoblar a un quad. Això la fa idònia per a agricultors que tenen parcel·les petites, ha indicat Roca.

La màquina s'ha fabricat al taller mecànic de l'EPS. Té una amplada de treball d'1,4 metres, i compta amb una tremuja amb capacitat per a 220 litres dividida en dos compartiments, de manera que es poden sembrar simultàniament dos tipus de llavors diferents en línies alternes.

L'equip ha començat fa dues setmanes a testejar la sembradora en diverses finques. Una d'aquestes ha estat un camp de blat de Talavera, on aquest dijous hi han dut a terme una jornada de demostració que ha aplegat una quinzena de participants.

Els responsables ja han començat a fer contactes amb empreses per fabricar i treure la màquina al mercat en un futur pròxim 

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement