JARC insisteix en millorar les condicions de la pagesia professional

Ho va fer ahir, 13 de setembre, a la trobada 'Diàlegs des de Catalunya  sobre els sistemes alimentaris 2021'

Intervenció de Joan Carles Massot, president de JARC al seminari 'Diàlegs des de Catalunya  sobre els sistemes alimentaris 2021'.
photo_camera Intervenció de Joan Carles Massot, president de JARC al seminari 'Diàlegs des de Catalunya sobre els sistemes alimentaris 2021'.

Ahir va tenir lloc el seminari 'Diàlegs des de Catalunya  sobre els sistemes alimentaris 2021', amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Fundació Ametller, a la seu de Casa SEAT

En la trobada han intervingut diferents representants del sector agroalimentari català, entre ells Joan Carles Massot, president de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), en el marc de la ponència 'De la producció al consum: com han de canviar els sistemes alimentaris'.

Per al representant dels productors catalans, la resposta a aquesta qüestió ha estat clara “Si no tenim producció local professional, el canvi no estarà a les nostres mans”.

Massot argumenta que només podrem continuar millorant el model europeu d’alimentació, que ofereix un nivell de seguretat, sostenibilitat ambiental i benestar animal molt elevat, si garantim que les productores i productors locals es guanyin la vida

Si no tenim producció pròpia dependrem de tercers països per abastir-nos d’aliments, augmentarem la petjada ambiental, reduirem el nivell de seguretat alimentària i els estàndards de benestar animal, alhora que empitjora la gestió del territori, augmenta el risc d’incendis, es buiden encara més els pobles i les ciutats es massifiquen”, apunta Massot. 

Massot ha insistit en el fet que només hi ha una solució per evitar aquest escenari, que és invertir en la pagesia professional, en aquelles persones que es dediquen 100% a l’activitat agrària.

"Els professionals agraris no abandonaran la producció per una mala collita. Si creem un teixit productiu fort, viable, es podran fer més inversions en sostenibilitat ambiental i el que sigui necessari. Si no ho fem, haurem de menjar el que puguem, potser més car, i sense plantejar-nos com s’ha produït”, comentava Massot.

JARC recorda que la petjada ambiental del sector agrari català s’ha reduït considerablement i que només es continuarà en aquesta línia, si a les productores i productors se’ls paga el preu que correspon

El president de JARC ho té clar “sense pagesia professional perdem el control de la nostra alimentació i no tindrem capacitat de projectar el futur del sistema alimentari del nostre territori”.

Comentaris