L’Escola Agrària del Pirineu forma dones treballadores del sector forestal en l'ús òptim de la motoserra

Les assistents del curs s’han format per incrementar el rendiment dels treballs d’abatiment i processat d’arbres, millorant la seguretat, perfeccionant les tècniques i adequant el manteniment de l’equip de treball

 

NdP_EA Pirineu_motoserra 4

Del 9 al 12 de maig, l’Escola Agrària del Pirineu, centre públic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), ha organitzat el ‘Optimitzem el treball amb la motosserra. Manteniment, seguretat i tècniques de tallada’, amb una desena de dones que s’han format en l’execució de treballs de tallada amb la motoserra.  
La finalitat de l’Escola Agrària del Pirineu, mitjançant formacions pensades per a dones com aquesta, és incentivar i encoratjar l’activitat d’aquest públic en el món rural i forestal, i reafirmar la importància de formar-se en l’execució de treballs amb la motoserra. El curs s’ha adreçat a dones treballadores en actiu de l’àmbit rural, que busquen perfeccionar el seu treball amb la motoserra, així com a aquelles dones que fan un ús ocasional d’aquesta. 

NdP_EA Pirineu_motoserra 2

Així doncs, es tracta d’una formació plantejada amb la finalitat de donar resposta a les necessitats de les treballadores, tant del sector forestal com del món de la jardineria, per tal d’optimitzar el seu treball amb la motoserra. Un dels pilars del centre és donar suport a tots els professionals del món agroforestal, eqüestre i formatger, oferint formacions específiques segons les seves demandes. 

L’objectiu del curs ha estat donar els coneixements necessaris per a incrementar el rendiment dels treballs d’abatiment i processat d’arbres, millorant la seguretat d’aquests, perfeccionant les tècniques, així com un adequat manteniment de l’equip de treball. S’han analitzat els principals elements de la motoserra, els riscos i les mesures de seguretat, la preparació de l’àrea de treball i de l’arbre per a la tala, els protocols i procediments en cas d’emergència, l’abatiment, esbrancat i trossejat de l’arbre, i finalment, l’optimització d’aquestes tasques.

La formació ha esta impartida per Bàrbara Torrico Aguilar, motoserrista i arboricultora, certificada ECC1 (manteniment de la motoserra i tècniques de trossejat), ECC2 (tècniques bàsiques de tala d'arbres petits) i ETW (treballador europeu de l’arbre), i per Maria Garcia Martin, motoserrista i arboricultora.

Sobre l’Escola Agrària del Pirineu

L’Escola Agrària del Pirineu (EA Pirineu), situada a Bellestar (Montferrer Castellbò, Alt Urgell), és un centre públic gestionat pel Servei de Formació Agrària (SFA), la unitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya que té la missió de professionalitzar el sector agropecuari, alimentari i forestal, mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals. L’EA Pirineu forma part del conjunt d’Escoles Agràries del SFA, una xarxa de 15 centres formatius, amb especialitzacions diverses i situades en diferents punts del territori català.
En concret, els eixos estratègics de formació i d’actuació del centre de Bellestar són els sistemes agroforestals de muntanya, el sector eqüestre i l’activitat formatgera. Per una banda, ofereix formació reglada, mitjançant dos cicles formatius: el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitats Eqüestres i el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural. D’altra banda, disposa d’una completa oferta de formació contínua, gràcies a cursos i jornades de transferència tecnològica, en la modalitat presencial, semipresencial i en línia, i adaptats a les necessitats del sector.
L’escola també s’encarrega de preparar l’itinerari formatiu dels i les joves que han sol·licitat l’ajut de primera instal·lació i estan realitzant la incorporació a l’empresa agrària, així com tutoritzar-los al llarg de tot el procés. 
 

Comentaris