L'IRTA converteix l'estació experimental de Mollerussa en el centre de referència de la recerca dels sectors de l'ametller, el préssec, la nectarina, la poma i la pera, del 20 al 22 d'octubre. Després d’una edició, la de 2020, que es va celebrar de manera virtual, la tradicional Setmana Fructícola que l’IRTA organitza a Mollerussa torna aquest any a camp, ja que una part de les ponències tornarà a ser presencial i es tornaran a fer les demostracions de camp.
La Setmana Fructícola de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) és tradicionalment el punt de trobada del sector de la fruita de Lleida i territoris propers, ja que s’hi valoren els coneixements tècnics i s’intercanviarà informació entre investigadors, tècnics, agricultors i empresaris. La finca experimental de l’IRTA al Parc de La Serra de la capital del Pla d'Urgell es vesteix de gala per acollir xerrades tècniques i visites a camp amb especialistes de la casa continuant amb el nostre compromís de divulgació, transferència tecnològica i innovació.
En aquesta edició, l’IRTA ha preparat tres jornades de ponències presencials, que es podran seguir també via reproducció en continu, a través del canal de YouTube de l’IRTA. La primera jornada d'aquest dimecres ha estat dedicada a l’ametller, amb diferents intervencions sobre les malalties que afecten aquest arbre i que s'han complementat, amb ponències de camp a les Borges Blanques.
La segona jornada, dijous, se centrarà en el préssec i la nectarina, analitzant les seves varietats, les perspectives de control de la podridura àcida i el cultiu del presseguer a Grècia. Com en la primera jornada, a la tarda hi haurà demostracions de camp, en aquest cas a la finca de l’IRTA a Mollerussa.
La tercera jornada, divendres 22, analitzarà la problemàtica de la poma i la pera, com la col·locació o els controls de la psil·la i els pugons, també amb demostracions de camp.
Dijous 21 d’octubre – Dia del préssec i la nectarina
MATÍ: 9.00 hores – Lloc: Centre IRTA Mollerussa
Es parlarà del cultiu, la qualitat i la productivitat de les diferents varietats.
TARDA: 15.30 hores – Lloc: Finques de l’IRTA Mollerussa
Ponències al camp.
Divendres 22 d’octubre – Dia de la poma i la pera
MATÍ: 9.00 hores – Lloc: Centre IRTA Mollerussa
Es parlarà de les varietats actuals i futures i control de plagues.
TARDA: 15.30 hores – Lloc: Finques de l’IRTA Mollerussa
Ponències al camp.
Quatre sessions virtuals la setmana vinent
La segona part de la Setmana Fructícola tindrà lloc de dimarts a divendres de la setmana vinent i consistirà en un seguit de ponències en format virtual i en horari de matí sobre innovacions comercials i agronòmiques. Aquestes ponències, que es podran seguir a través de l’enllaç https://ruralcat.adobeconnect.com/irta2, s’iniciaran dimarts dia 26 i versaran sobre la millora de la coloració dels fruits, la susceptibilitat varietal a les principals malalties en préssecs.
Per dimecres està prevista una ponència sobre les estratègies de control de talpons o sobre l’ús de coures en el control de la taca bacteriana. Dijous 28 d’octubre es parlarà sobre els principals fungicides per al control de la taca ocre o sobre les tècniques avançades en fertirrigació. El divendres es tractarà sobre el sistema fix d’aplicació de fitosanitaris o sobre l’eficiència agronòmica dels consorcis microbians en l’agricultura.
La Setmana Fructícola es completa també amb diferents demostracions de camp sobre innovacions comercials. Així, dijous 21 i divendres 22 es presentaran diferents productes de les empreses Novafrut, Fama, Plymag, Tallers Corbins i Control de Heladas. Les inscripcions per a la Setmana Fructícola de l’IRTA es poden formalitzar al web setmana-fructicola.cat.