L'IRTA converteix l'estació experimental de Mollerussa en aparador de la recerca del sector

Arrenca la Setmana Frúcticola que enguany combina tres jornades presencials amb demostracions de camp, amb ponències telemàtiques  
Jornades Fructicoles IRTA arxiu ©JosepAPérez
photo_camera Jornades Fructicoles IRTA arxiu ©JosepAPérez

L'IRTA converteix l'estació experimental de Mollerussa en el centre de referència de la recerca dels sectors de l'ametller, el préssec, la nectarina, la poma i la pera, del 20 al 22 d'octubre. Després d’una edició, la de 2020, que es va celebrar de manera virtual, la tradicional Setmana Fructícola que l’IRTA organitza a Mollerussa torna aquest any a camp, ja que una part de les ponències tornarà a ser presencial i es tornaran a fer les demostracions de camp.

Setmana Fructicola IRTALa Setmana Fructícola de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) és tradicionalment el punt de trobada del sector de la fruita de Lleida i territoris propers, ja que s’hi valoren els coneixements tècnics i s’intercanviarà informació entre investigadors, tècnics, agricultors i empresaris. La finca experimental de l’IRTA al Parc de La Serra de la capital del Pla d'Urgell es vesteix de gala per acollir xerrades tècniques i visites a camp amb especialistes de la casa continuant amb el nostre compromís de divulgació, transferència tecnològica i innovació.

Jornades Fructicoles IRTA (4)En aquesta edició, l’IRTA ha preparat tres jornades de ponències presencials, que es podran seguir també via reproducció en continu, a través del canal de YouTube de l’IRTA. La primera jornada d'aquest dimecres ha estat dedicada a l’ametller, amb diferents intervencions sobre les malalties que afecten aquest arbre i que s'han complementat, amb ponències de camp a les Borges Blanques.

La segona jornada, dijous, se centrarà en el préssec i la nectarina, analitzant les seves varietats, les perspectives de control de la podridura àcida i el cultiu del presseguer a Grècia. Com en la primera jornada, a la tarda hi haurà demostracions de camp, en aquest cas a la finca de l’IRTA a Mollerussa.

La tercera jornada, divendres 22, analitzarà la problemàtica de la poma i la pera, com la col·locació o els controls de la psil·la i els pugons, també amb demostracions de camp.

 

Dijous 21 d’octubre – Dia del préssec i la nectarina
MATÍ: 9.00 hores – Lloc: Centre IRTA Mollerussa
Es parlarà del cultiu, la qualitat i la productivitat de les diferents varietats.
TARDA: 15.30 hores – Lloc: Finques de l’IRTA Mollerussa
Ponències al camp.

Divendres 22 d’octubre – Dia de la poma i la pera
MATÍ: 9.00 hores – Lloc: Centre IRTA Mollerussa
Es parlarà de les varietats actuals i futures i control de plagues.
TARDA: 15.30 hores – Lloc: Finques de l’IRTA Mollerussa
Ponències al camp.

 

Quatre sessions virtuals la setmana vinent

La segona part de la Setmana Fructícola tindrà lloc de dimarts a divendres de la setmana vinent i consistirà en un seguit de ponències en format virtual i en horari de matí sobre innovacions comercials i agronòmiques. Aquestes ponències, que es podran seguir a través de l’enllaç https://ruralcat.adobeconnect.com/irta2, s’iniciaran dimarts dia 26 i versaran sobre la millora de la coloració dels fruits, la susceptibilitat varietal a les principals malalties en préssecs.

Jornades Fructicoles IRTA (9)Per dimecres està prevista una ponència sobre les estratègies de control de talpons o sobre l’ús de coures en el control de la taca bacteriana. Dijous 28 d’octubre es parlarà sobre els principals fungicides per al control de la taca ocre o sobre les tècniques avançades en fertirrigació. El divendres es tractarà sobre el sistema fix d’aplicació de fitosanitaris o sobre l’eficiència agronòmica dels consorcis microbians en l’agricultura.

La Setmana Fructícola es completa també amb diferents demostracions de camp sobre innovacions comercials. Així, dijous 21 i divendres 22 es presentaran diferents productes de les empreses Novafrut, Fama, Plymag, Tallers Corbins i Control de Heladas. Les inscripcions per a la Setmana Fructícola de l’IRTA es poden formalitzar al web setmana-fructicola.cat.

Comentaris