Pagesia i gastronomia aniran de la mà en la 8ª edició de Benvinguts a Pagès

Les explotacions, elaboradors, allotjaments de turisme rural i organitzadors d'activitats complementàries poden inscriure's a l'edició fins el 28 de juliol

 

Benvinguts a Pagès, una activitat per gaudir en grup
photo_camera Enguany com a novetat, s'incorporen els elaboradors alimentaris - Foto: Cedida per "Benvinguts a Pagès"

La pagesia, el món rural i l’agroturisme català es preparen per a la 8ª edició del Benvinguts a Pagès “La Festa”, que tindrà lloc del 30 de setembre i 1 d’octubre a tot Catalunya. Un cap de setmana que la ciutadania podrà conèixer l’origen d’allò que menja i descobrir els processos d’elaboració dels productes de temporada i proximitat.

Fins al 28 de juliol es poden inscriure, a través de la pàgina web de Benvinguts a Pagès “La Festa” (www.benvingutsapages.cat), les explotacions que vulguin participar en la iniciativa, els allotjaments de turisme rural i els organitzadors d’activitats complementàries, així com un nou actor que suposa una de les novetats d’enguany: els elaboradors alimentaris.

D’aquesta manera, Benvinguts a Pagès vol visualitzar 4 agents claus de la cadena alimentària, fent pedagogia al públic sobre la multiplicitat d’actors que hi intervenen, i que es diferencien pel seu model de producció, comercialització, logística i transformació agroalimentària. Així, es localitzen perfils molt diversos en el seguit d’empreses participants: pagesos que fan venda directa del producte a transformadors alimentaris locals, productors que tanquen el cercle de les seves finques (matèria primera, producte final, elaboració alimentària...).  

La nova edició fa partícips els elaboradors i petits artesans

Una de les principals novetats de l’edició d’enguany és la inclusió d'una nova categoria d'actors que poden participar i obrir les portes dels seus projectes a la població: els elaboradors i petits artesans, que seran recomanats explícitament per les explotacions agropecuàries.

És una aposta en pro a la promoció i la notorietat dels productes catalans, que té l’objectiu de visualitzar els projectes empresarials i l’oferta alimentària dels elaboradors del territori català i donar a conèixer els processos d’elaboració de productes en obradors de Catalunya, tot connectant-los amb consumidors interessats en productes elaborats, artesanals i de qualitat, com ara, melmelades, embotits cuits o curats, formatges, conserves...

IMG 5_NDP_BAP2023
Benvinguts a Pagès treballa en una prova pilot que s’inicia aquest 2023, a les comarques de la Conca de Barberà, la Ribera d'Ebre i l'Alta Ribagorça, i que es valorarà replicar-ho a altres territoris en futures edicions.

D’aquesta manera, Benvinguts a Pagès vol contribuir positivament en l’enfortiment d’aquest teixit empresarial, amb la finalitat que aquestes empreses siguin més competitives i obertes al mercat, gràcies a una millor presència en l’imaginari col·lectiu. Es tracta d’una prova pilot que s’inicia aquest 2023, a les comarques de la Conca de Barberà, la Ribera d'Ebre i l'Alta Ribagorça, i que es valorarà replicar-ho a altres territoris en futures edicions.

Benvinguts a Pagès treballa amb la finalitat de posicionar els productes i els serveis d’aquest actor, i també d’explotacions, allotjaments de turisme rural i organitzadors d’activitats complementàries, com una opció favorable pels visitants, tot millorant les seves oportunitats de negoci, amb la missió final de dinamitzar l’economia del territori i mantenir les activitats rurals vives i fortes

Per poder participar a Benvinguts a Pagès “La Festa”, el comitè organitzador valora totes candidatures exhaustivament, aplicant un seguit de criteris i un sistema de puntuació, que es basen en el compliment d’una sèrie de requisits per part dels actors inscrits. Han de comptar amb el segell de venda de proximitat, disposar d’instal·lacions adequades per atendre visites i mostrar als assistents el lloc d’origen de la producció (camps, vinyes, granges...), tenir la possibilitat de vendre productes a l’explotació els dies que se celebra “La Festa”, entre altres necessitats.

Una iniciativa de país per generar impacte econòmic positiu al territori

Benvinguts a Pagès “La Festa” és una proposta lúdico-pedagògica, una celebració única per donar a conèixer els projectes participants i impulsar l’agroturisme. A més a més, té un impacte econòmic positiu al territori. Segons dades de Benvinguts a Pagès i PRODECA, el 80% dels visitants que visiten les explotacions acaben comprant productes amb un tiquet mitjà de 30 €.

L’esdeveniment impulsa el desenvolupament rural i beneficia la zona en conjunt, ja que fomenta el consum de productes locals, contribueix a impulsar el desenvolupament econòmic i social, fa pedagogia sobre la importància de respectar els professionals, els processos, el ritme i la vida a pagès i advoca per fixar població al territori. També, promou l’agroturisme sostenible i dona suport als productors rurals i agrícoles, atraient visitants de diverses localitats i generant un flux turístic de qualitat que beneficia tant als negocis locals com als restaurants, hotels i comerços de la zona.

IMG 2_NDP_BAP2023
La iniciativa convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat

La iniciativa convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos i pageses, i es configura com una oportunitat per fidelitzar nous clients. A través de les visites s’estableix una relació que permetrà a la ciutadania reconnectar o apropar-se en primera persona al món rural.

Els assistents d’aquesta edició podran conèixer com s’elaboren els iogurts i els formatges ecològics de Peralada Mas Marcè (Alt Empordà); com es treballa a Mas Terricabras (Lluçanès), una empresa agrícola que ha recuperat diferents varietats locals de cultiu com el Cigró d’Oristà o el Blat Forment; descobrir el Parc Natural del Montseny gràcies a Mel dels Erms (Vallès Oriental) i el seu apiturisme ecològic; allotjar-se en autèntiques cases de pagès i rurals com la Masoveria Els Plans de Cornet (Bages), Casa Pes (Pallars Jussà) o La Remulla (Baix Ebre); o bé, tastar la carn a la brasa de El Porxo, el restaurant del Pla d’Abella (Solsonès), o plats típics de la gastronomia catalana al restaurant Xalet La Coromina (Osona), entre d’altres.

Impulsant el relleu agrari i la transmissió de coneixements

Benvinguts a Pagès “La Festa" juga un paper important en el relleu agrari del sector, manifestant les oportunitats laborals, innovadores i econòmiques que ofereix el món agroalimentari. S'ha convertit en un espai per a la transmissió de coneixements i experiències, on els joves pagesos comparteixen la seva passió i vocació pel camp i els seus projectes emprenedors i creatius, demostrant que l'agricultura pot ser una opció viable i enriquidora per a les generacions futures.

El compromís i la dedicació dels joves pagesos són una mostra de la vitalitat i el futur del sector agrícola. Aquesta transmissió és fonamental per garantir la continuïtat de les activitats agrícoles i la preservació del sector a llarg termini. Per aquesta raó, la iniciativa també té continuïtat els 365 dies de l’any gràcies a Benvinguts a  Pagès Tot l’Any, que proposa una oferta estable amb més de 120 visites de pagament a explotacions agroalimentàries. Experiències turístiques molt completes que asseguren una atenció personalitzada, que més enllà de divulgar l’origen d’allò que mengem, incorpora tastos de productes.

 

 

Comentaris