La plaga de conills persistent a l'Urgell obliga alguns pagesos a desistir de sembrar la collita

Els pagesos reclamen una actuació ràpida per part del Departament d'Acció Climàtica 
Caus de conills en un marge entre finques a Verdú ©Oriol Bosch
photo_camera Caus de conills en un marge entre finques a Verdú ©Oriol Bosch

Els pagesos de Verdú estan cansats psicològicament respecte a la plaga perseverant del conill a l'Urgell i han decidit no sembrar la collita de cereal per recol·lectar al juny

El portaveu dels pagesos afectats, Ramon Boleda ha reclamat al Departament d'Acció Climàtica que compleixi amb els compromisos adquirits a l'estiu quan es va dir que es podria caçar conills en zones de via pública com basses i vies de comunicació. 

La gran població de conills emet desperfectes directes al cereal, la colza i altres herbacis, com també les vinyes, els ametllers o els pistatxos que cultiven els pagesos. Així doncs, alguns agricultors s'han vist obligats a deixar erms els seus camps per tal de no perdre-hi, mentre que altres opten per esperar a sembrar ordi de primavera per veure si així aconsegueixen salvaguardar alguna cosa.

Un altre factor que no ha jugat a favors de la pagesia ha estat la sequera. Boleda assegura que si al setembre hagués plogut, els conills haurien patit virus com la mixomatosi i hagués reduït la població d'aquesta espècie. 

Els afectats van fer una reunió amb alcaldes de l'Urgell i la Segarra per redactar un manifest i poder-lo enviar al Departament d'Acció Climàtica. Tanmateix, molts dels pagesos contemplen una possible tractorada per paralitzar el país de cara al mes de gener. 

Pagesos de Verdú mostrant un cau de conills en una finca d'ametllers ©Oriol Bosch
Pagesos de Verdú mostrant un cau de conills en una finca d'ametllers ©Oriol Bosch

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement