30 de setembre i 1 d'octubre

Més de 100 pagesos participen a la 8a Festa de 'Benvinguts a Pagès'

Més de 500 experiències repartides per tot el territori català conformen la 8a edició del 'Benvinguts a Pagès La Festa', que vol acostar el producte agrari i la seva elaboració a través d'activitats lúdiques i divulgatives gratuïtes
Foto de familia durant la presentació de la 8a edició del 'Benvinguts a Pagès La Festa' a La Manreana de Juneda - Foto: Jordi Vinuesa
photo_camera Foto de familia durant la presentació de la 8a edició del 'Benvinguts a Pagès La Festa' a La Manreana de Juneda - Foto: Jordi Vinuesa

'Benvinguts a Pagès La Festa' torna un any més per acostar a tothom qui vulgui l'origen del producte agrari, els professionals que ho produeixen i la seva elaboració a través d'activitats lúdiques i divulgatives gratuïtes. Aquesta iniciativa se celebrarà el cap de setmana del 30 de setembre a l'1 d'octubre. 'La Festa' arriba enguany a la seva 8a edició i comptarà amb uns "100 pagesos repartits per tot el país" i unes "500 experiències", que també conformen 220 restaurants, 5 elaboradors alimentaris (com a novetat d'aquesta edició), 115 allotjaments rurals i 65 activitats complementàries, ha destacat Montserrat Costafreda, coordinadora tècnica de 'Benvinguts a Pagès'. Costafreda ha subratllat que a totes les comarques hi ha propostes per a escollir.

Des de 2016 aquestes jornades han acollit més de 130.000 visitants. Per aquesta edició s'espera arribar a la xifra de 40.000 participants en tot el territori català. Enguany, l'organització ha anunciat que ja hi ha unes 8.300 reserves fetes i anima a no deixar-ho per a últim moment, ja que hi ha places limitades. Les reserves són gratuïtes i es fan a través del web de 'Benvinguts a Pagès'.

'Benvinguts a Pagès' és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, que impulsen de manera conjunta el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb el Departament d'Empresa i Treball, a través de l'Agència Catalana de Turisme

Una iniciativa positiva per a la pagesia

Els pagesos valoren positivament aquesta iniciativa. Per Iban Campos, cap del projecte de Casa de Miravet i Formatges del Pallars (Talarn, Pallars Jussà) és el primer any de participació. Campos apunta que davant d'un context de pèrdua de pagesia com l'actual "si hem de transformar-nos cap a la venda directa i donar-hi un enfocament lúdic i educatiu, endavant""'Benvinguts a Pagès' posa damunt de la taula les coses importants, senzilles, però importants",  ha comentat Jaume Graus, gerent de la granja-escola La Manreana (Juneda, Garrigues), qui ha participat en totes les edicions de les jornades.

D'esquerra a dreta: Montserrat Costafreda, coordinadora de 'Benvinguts a Pagès'; Juame Graus, gerent de La Manreana i Iban Campos, cap del projecte de Casa de Miravet i Formatges del Pallars - Foto: Jordi Vinuesa
D'esquerra a dreta: Montserrat Costafreda, coordinadora de 'Benvinguts a Pagès'; Juame Graus, gerent de La Manreana i Iban Campos, cap del projecte de Casa de Miravet i Formatges del Pallars - Foto: Jordi Vinuesa

'Benvinguts a Pagès La Festa' a Lleida

La demarcació de Lleida tindrà 54 experiències per a escollir durant 'La Festa'. Els agents participants han augmentat en quasi un 10% respecte a l'edició anterior. Es podran visitar 13 explotacions, 18 restaurants de proximitat, 13 allotjaments rurals i 10 activitats complementàries. Les Garrigues és la comarca amb més propostes de Ponent amb 21. Al Segrià n'hi haurà 12, a la Noguera 10, a l'Urgell 5, a la Segarra 4 i al Pla d'Urgell 2.

L'organització preveu que hi hagi al voltant de 5.000 visitants a Ponent en aquesta edició

L'aposta per un turisme de proximitat durant tot l'any

Patrick Torrent, director executiu de l'Agència Catalana de Turisme ha expressat la voluntat de donar "llarg recorregut" a 'La Festa' i, alhora, treballar per donar continuïtat a la iniciativa 'Tot l'Any'. "Ens agradaria que aquests pagesos i pageses que s'animen a obrir portes per 'La Festa', també ho facin durant l'any", ha puntualitzat, ja que 'Benvinguts a Pagès' té un centenar de propostes per gaudir durant tot l'any. Torrent ha subratllat que Benvinguts a pagès s'articula amb els quatre eixos turístics que es volen impulsar, essent una proposta "ambientalment sostenible, socialment justa, territorialment equilibrada i innovadora".

Pel director executiu de l'Agència Catalana de Turisme aquesta iniciativa pot representar per al pagès "una nova via de negoci per donar a conèixer el seu producte i, sobretot, fer valdre la seva feina". De fet, Montserrat Costafreda ha explicat que "vuit de cada deu visitants acaben comprant producte"

L'Agència Catalana de Turisme vol impulsar aquesta proposta més enllà dels límits catalans. Patrick Torrent ha expressat la voluntat d'atraure "visitants de la resta de l'Estat i també des del sud de França", amb la voluntat d'internacionalitzar 'La Festa' per tal d'"enriquir la marca Catalunya".

Comentaris