29.06.2022 |

Tret de sortida de la campanya del préssec i la nectarina al Baix Segre

Es tracta de la collita amb menys producció de les últimes dècades

Arrenca la campanya de la fruita de pinyol.
Arrenca la campanya de la fruita de pinyol.
Tret de sortida de la campanya del préssec i la nectarina al Baix Segre

Aquesta setmana ha arrencat la recol·lecció del préssec i la nectarina al Baix Segrià, una campanya molt complicada a causa dels efectes de les gelades que a principis d'abril van malmetre entorn d'un 70% de la producció.

El sector estima en més de 450 milions d'euros les pèrdues que patirà aquesta campanya i demana a Acció Climàtica que habiliti les ajudes previstes per als afectats al més aviat possible

Els pagesos confien, però, que el fet que hi hagi menys producció es tradueixi en un increment dels preus per a aquella fruita que es pugui collir.

D'altra banda, farà falta molta menys mà d'obra que en altres campanyes, tant al camp com en cooperatives i centrals.

Les gelades de principis d'abril es consideren les més importants dels darrers trenta anys, i van afectar tota la vall de l'Ebre

El potencial productiu de Catalunya en préssec i nectarina se situa en unes 550.000 tones, però, enguany les gelades de l'abril faran caure la producció fins a les 165.550 tones, un 69% menys, segons les previsions que van presentar fa unes setmanes Afrucat i Acció Climàtica.

JARC estima en més de 450 milions d'euros les pèrdues que patirà enguany el sector de la fruita dolça. En aquest sentit, l'organització agrària emplaça Acció Climàtica a concretar i habilitar al més aviat possible els ajuts per als afectats als quals es va comprometre el Departament.

En aquest sentit, la consellera Teresa Jordà va anunciar que el Govern preveu destinar a l'entorn d'uns 40 milions d'euros en ajuts per als productors, cooperatives i centrals per pal·liar les pèrdues provocades per les gelades, al marge de préstecs per als afectats.

De la seva banda, el Ministeri d'Agricultura hauria d'aportar la mateixa quantitat per finançar aquest pla de xoc, tal com preveu l'acord assolit pel Acció Climàtica amb Unió de Pagesos, JARC i la FCAC.

Tret de sortida de la campanya del préssec i la nectarina al Baix Segre
comentaris