Unió de Pagesos demana una programació de dotació d'aigua per donar garanties als regants

A través d'un comunicat, demanen a l'ACA i a la CHE una previsió d'aigua de reg per programar els cultius d'estiu

Pantà de riudecanyes. ©Arnau Martínez /ACN
photo_camera El sindicat creu que les comunitats de regants no tenen suficient informació per encarar la campanya de reg. Foto; Pantà de Riudecanyes ©Arnau Martínez /ACN

Unió de Pagesos alerta que el sector agrícola necessita saber com més aviat millor la dotació d'aigua de reg per saber si els agricultors podran regar o no de cara a l'estiu. Afirmen que sense tenir una previsió en època de sembra, els productors no poden programar els cultius d'estiu sense el risc de pèrdues. Per això, a través d'un comunicat demanen a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), responsable de la gestió de les conques internes, i a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), responsable dels regs de la part de la conca de l'Ebre, que facin una programació de dotació de reg que doni "garanties" als regants del país.

Unió de Pagesos també reclama al Govern i a les forces polítiques catalanes que acompanyin de manera responsable les decisions de la gestió de l'actual sequera, tant per a les conques internes com per a la conca de l'Ebre, amb vista a donar garanties a tots els regants que en depenen.

El sindicat afirma que de moment les comunitats de regants no tenen suficient informació per encarar una campanya de reg enmig d'una sequera, i afegeix que els regants viuen una "inacceptable incertesa" a les portes de la sembra dels conreus d'estiu. "Així es posa en joc la campanya agrícola, el proveïment de béns bàsics enguany a casa nostra i les rendes de la pagesia", asseguren en l'escrit.

El sindicat afegeix que el sector és conscient de la situació "difícil" de sequera i que serà "corresponsable" per fer front a la reducció del percentatge de reg, alhora que reclamarà a les administracions que actuïn "a consciència" davant el fet que sense aigua no hi ha pagesia i que sense aquesta, no hi ha aliments de proximitat.

Comentaris