Unió de Pagesos demana "claredat" al Govern en la seva aposta per la producció ecològica

El sindicat reclama a Acció Climàtica que rectifiqui la proposta d'ajuts al desenvolupament rural de la nova PAC, la qual considera que  "dificultarà arribar al 25% de la superfície en ecològic l'any 2030" perquè "paraltiza greument la producció agrària ecològica"

ecologic2
photo_camera El sindicat considera que la proposta d'ajuts presentada "incrementa l'arbitrarietat que pateix el sector des de fa temps".

Unió de Pagesos denuncia que la proposta d'intervencions catalanes en desenvolupament rural per a la nova PAC plantejada pel Govern "penalitza greument la producció agrària ecològica" i "dificultarà assolir l'objectiu europeu d'arribar al 25% de la superfície ecològica el 2030". El sindicat s'oposa a la proposta que Acció Climàtica ha traslladat al Ministeri d'Agricultura respecte a les mesures d'ajuts a l'agricultura i ramaderia ecològiques en desenvolupament rural per al període 2023-2027 perquè "incrementa l'arbitrarietat que pateix el sector des de fa temps quant a aquests ajuts". Per això, UP reclama una "rectificació urgent" i que "no s'apliqui la compensació parcial de primes proposada". En cas contrari, no descarta mobilitzacions.

A més, Unió de Pagesos demana "claredat" a Acció Climàtica en la seva aposta respecte la producció agrària ecològica. "Just quan la Secretaria d'Alimentació endega un nou Pla d'acció per a aquest sector, la Secretaria d'Agenda Rural l'incorpora dins dels ajuts a aplicar una reducció lineal de primes en els nous ajuts al desenvolupament rural", assenyala l'organització agrària.

Unió de Pagesos recorda que, en el període actual (PDR 2014-2022), els ajuts a l'agricultura ecològica ja van patir una reducció de les primes d'ajut establertes del 20%, de manera lineal en tots els sectors, tant en el cas d'estar en conversió al sistema de producció ecològica com en el de tenir la producció certificada com a ecològica. En la proposta enviada pel Departament al Ministeri es defensa continuar amb una reducció de les primes del 20% en cas d'estar en període de conversió, i del 30% en cas d'estar ja en ecològic, expliquen des de l'organització agrària. Pel que fa a la ramaderia ecològica, que en el PDR actual no va patir reducció de les primes d'ajut establertes, el Acció Climàtica sí que en preveu per al nou model, afegeixen.

Segons Unió de Pagesos, "aquesta política de la Secretaria d'Acció Rural provoca un repartiment arbitrari d'aquests ajuts ja que hi ha sectors com el del farratge en ecològic o el de la fruita seca en conversió i de secà (exclosa l'avellana) que veuran compensats el 100% del seu sobrecost i lucre cessant, però en d'altres, com el de l'horta en hivernacle en conversió, els ajuts només cobriran el 5% del seu sobrecost i lucre cessant".

Els sectors més afectats són l'horta, la fruita dolça, la fruita seca en ecològic i l'avellana, segons denuncia l'organització agrària. També pot ser el cas dels cítrics, tot i que "per a aquest sector el Departament no ha aportat dades específiques de sobrecost i lucre cessant i les assimila a les de la fruita dolça", remarquen des d'Unió de Pagesos. Pel que fa a la ramaderia ecològica, "encara es desconeixen les dades de sobrecost, lucre cessant, ajuts i percentatge de reducció de l'ajut que proposa", afegeixen.

Comentaris