Vic i Lleida acolliran el Congrés BIT 2022 de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia, per a la transformació del sector primari

El Departament d’Agricultura està liderant l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya, que té l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible de l’economia catalana mitjançant el foment de l’aprofitament i de la producció de recursos i processos biològics renovables, alhora que promou la conservació del medi natural i la biodiversitat
Anna Erra, Teresa Jordà i Miquel Pueyo
photo_camera Anna Erra, Teresa Jordà i Miquel Pueyo en la presentació del BIT 2022

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, van participar el passat dimecres en la Jornada de Presentació del Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia 2022 (BIT 2022). Aquest serà un esdeveniment amb dues seus (Vic i Lleida) que neix amb l’objectiu d’impulsar la transformació del sector primari promovent la incorporació d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin una producció d’aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa envers el medi ambient.

Anna Erra, Teresa Jordà i Miquel PueyoL’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha remarcat que el nou Congrés és una oportunitat per fomentar el progrés i el desenvolupament econòmic de les zones rurals, afavorint noves activitats i nous llocs de treball prioritzant l’economia circular i les baixes emissions. Erra ha exposat que tant a Vic com a Lleida s’està al costat del sector primari i que ho demostra el Mercat del Ram, que tindrà lloc aquest cap de setmana amb totes les mesures sanitàries, i la Fira de Sant Miquel.

Per la seva banda, el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, ha assenyalat que aquest projecte que ara s’enceta ens ha de permetre fer un salt endavant en el sector agroalimentari, que passa per la modernització i la digitalització, però també per un replantejament que garanteixi que els processos productius siguin respectuosos amb el medi ambient. A més, Pueyo ha destacat els lligams entre Lleida i Vic com a “baules d’una mateixa cadena d’un sector essencial i imprescindible”.

Teresa Jordà, en la seva intervenció, ha explicat que apostem per la bioeconomia i per un model econòmic i uns processos productius respectuosos envers el nostre entorn i el territori i compromesos socialment i ambientalment. També ha volgut posar l’accent en la importància del moment que estem vivint i en el fet que la sortida de la crisi generada per la pande`mia ha de passar per l’aposta per una economia més verda i respectuosa envers el seu entorn. Precisament, ha especificat que és en aquest aspecte on la bioeconomia hi juga i hi jugarà, encara més, un paper cabdal.

Cal accelerar la transformació del sector agroalimentari, forestal i marítim que fa temps que hem iniciat des del Departament i que és imprescindible per assolir els objectius del Pacte verd europeu i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides

En marxa l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya

El Departament d’Agricultura està liderant l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya, que té l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible de l’economia catalana mitjançant el foment de l’aprofitament i de la producció de recursos i processos biològics renovables, alhora que promou la conservació del medi natural i la biodiversitat.

L’Estratègia és una oportunitat per al sector agrari, forestal i pesquer per millorar la seva competitivitat i sostenibilitat, i alhora per establir vincles amb altres sectors econòmics, ambientals i socials

Anna Erra, Teresa Jordà i Miquel Pueyo en la presentació del BIT 2022Precisament, fa pocs dies el Departament ha obert un procés de participació pública per informar la ciutadania sobre quins són els objectius estratègics i les mesures proposades al document, i rebre propostes que permetin completar-les i adaptar-les a les necessitats exposades per les persones participants.

L’objectiu és donar sortida i posar en valor els subproductes de la indústria, la ramaderia, l’agricultura i el mar: posar en valor cadenes que ara mateix no en tenen per avançar cap a una economia més circular i cap a polítiques més sostenibles, d’acord amb les necessitats urgents d’adaptació i de mitigació davant l’emergència climàtica.

El desenvolupament d’aquesta Estratègia és una necessitat i oportunitat per al sector agrari, forestal i pesquer per millorar la seva competitivitat i sostenibilitat mitjançant la creació de llocs de treball amb gran valor afegit i la millora de la gestió de l’espai, i al mateix temps per establir vincles amb altres sectors econòmics, ambientals i socials. Aquest pla també obre la possibilitat de generar noves activitats econòmiques en l’entorn rural que permetin atraure talent i potenciar l’equilibri territorial. 

Comentaris