'Benvinguts a Pagès La Festa' oferirà més de 40 activitats agroturístiques al Pirineu

El cap de setmana de visites gratuïtes a pagès oferirà més de 40 experiències agroturístiques als Pirineus: un total de 7 explotacions, 12 restaurants de proximitat, 19 allotjaments rurals i 3 activitats complementàries

IMG_2_BaP La Festa_Demarcació Pirineus
photo_camera 'Benvinguts a Pagès La Festa' té l’objectiu de prestigiar el sector primari del país mostrant la feina que fan al territori els agricultors, ramaders, elaboradors i pescadors per produir aliments de qualitat - Foto: PRODECA

Tot a punt per acollir les visites gratuïtes de 'Benvinguts a Pagès La Festa' a la demarcació del Pirineu. El cap de setmana del 30 de setembre i l’1 d’octubre aquesta zona oferirà 41 experiències repartides per tot el territori, amb un total de 7 explotacions, 12 restaurants de proximitat, 19 allotjaments rurals i 3 activitats complementàries.

Aquestes dades s’han anunciat aquesta setmana en una roda de premsa celebrada a La Manreana (Juneda, Lleida), una de les explotacions que participen en l’edició d’enguany, i on s’han presentat dades de les dues zones: la demarcació de Lleida i, la de Pirineus. Es va comptar amb la presència d’una explotació de la zona pirinenca, Formatges del Pallars i Casa de Miravet, on l’encarregat, Iban Campos, va fer una valoració de la seva experiència a 'Benvinguts a Pagès La Festa'.

'Benvinguts a Pagès La Festa' és una oportunitat única per a redescobrir territoris com l’Alt Urgell (7 agents), l’Alta Ribagorça (3 agents), Cerdanya (6 agents), Pallars Jussà (9 agents) i Pallars Sobirà (16 agents), així com l'origen d’allò que mengem i conèixer als professionals que produeixen els aliments que formen part de la rica i variada gastronomia catalana.

'Benvinguts a Pagès La Festa' se celebra el mateix cap de setmana a tot el territori català. La celebració ofereix més de 500 experiències a tot Catalunya en 100 explotacions, 115 allotjaments rurals, 5 elaboradors alimentaris, 220 restaurants i 65 activitats complementàries, que conviden a connectar amb la vida rural catalana.

Últims dies per reservar alguna de les activitats proposades

Les visites gratuïtes a 'Benvinguts a Pagès La Festa' requereixen una reserva prèvia a través de la web www.benvingutsapages.cat, ja que les places són limitades. La nova pàgina, una de les novetats de l’edició d’enguany, ofereix un motor de cerca interactiu i detallat amb informació sobre cada espai disponible, millorant la planificació i reserva d'activitats.

Una altra de les novetats de la 8ª edició, i que es desenvolupa en gran part a la zona de Tarragona, és la incorporació d’un nou participant, els elaboradors alimentaris i petits artesans, una aposta més en pro a la promoció dels productes catalans. Es tracta d’una prova pilot que s’inicia aquest 2023, a la Conca de Barberà i la Ribera d'Ebre, i que es valorarà replicar-ho a altres territoris en un futur.

Ramaderia de muntanya i elaboració de productes artesanals, les experiències que destaquen al Pirineu

La riquesa cultural i natural que el territori pirinenc té per oferir prometen una experiència inoblidable per als visitants. L’oferta d’experiències agroturístiques del Pirineu destaca per activitats i empreses vinculades a la ramaderia de muntanya i elaboració de productes artesanals, com ara Formatgeria de Gavàs (La Guingueta d'Àneu, Pallars Sobirà), Granja Argestues (Les Valls d'Aguilar, Alt Urgell), Safrà del Montsec (Sant Esteve de la Sarga, Pallars Jussà) o Casa Fardaball (La Vall de Boí, Alta Ribagorça). El públic més comú (64% del total) són famílies de 36-45 anys amb nens.

Respecte al 2022, els agents a la província de Lleida han augmentat quasi un 10% aproximadament, i s’espera que aquestes dues setmanes que queden per arribar a La Festa, es vagin sumant noves explotacions, restaurants, establiments i activitats. En aquest sentit, es preveu que al voltant de 2.250 persones visitin la demarcació de Pirineus per participar en les diverses propostes que el projecte ofereix al llarg del cap de setmana. Des del 2016, que s’organitza 'Benvinguts a Pagès La Festa', s’han acollit més de 130.000 visitants -valor absolut acumulat fins el dia d’avui. Aquest 2023, s’espera arribar als 40.000 visitants.

IMG_1_BaP La Festa_Demarcació Pirineus
La demarcació del Pirineu oferirà més de 41 experiències agroturístiques amb 'Benvinguts a Pagès La Festa' - Foto: PRODECA

Una iniciativa que impacta en el desenvolupament local i econòmic de les zones rurals

'Benvinguts a Pagès La Festa' té l’objectiu de prestigiar el sector primari del país mostrant la feina que fan al territori els agricultors, ramaders, elaboradors i pescadors per produir aliments de qualitat i reforçar sinergies amb la resta d’agents de la comarca que contribueixen a promocionar el producte i els productors. Es tracta d’una aposta decidida pel producte de proximitat, per fer valdre el món rural, desestacionalitzar el turisme i potenciar el redescobriment del territori.

La iniciativa de 'Benvinguts a Pagès' s’ha convertit en una acció turística i de promoció a la comercialització dels productes i de suport a les explotacions agroalimentàries i pesqueres participants. L'experiència a 'Benvinguts a Pagès La Festa' és una gran oportunitat per fomentar la venda directa sense intermediaris: del productor al consumidor, del camp a la taula. Les dades així ho indiquen: un 89% dels visitants que hi participen compren els productes després de conèixer-ne el procés d'elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 €.

D’aquesta manera, l’esdeveniment impulsa el desenvolupament rural i beneficia la zona en conjunt, ja que fomenta el consum de productes locals, contribueix a impulsar el desenvolupament econòmic i social, fa pedagogia sobre la importància de respectar els professionals, els processos, el ritme i la vida a pagès i advoca per fixar població al territori.

Sobre Benvinguts a Pagès

'Benvinguts a Pagès' és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Super3 (CCMA), l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector. Aquesta iniciativa de la Generalitat s’ha convertit en una acció de promoció a la comercialització dels productes i de suport a les explotacions agroalimentàries i pesqueres participants que va dirigida a la ciutadania en general, però sobretot al públic familiar, sènior, foodie i jove.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement