El conseller Vila i el monjo Jordi Agustí Piqué, a la proclamació de Mollerussa Capital de la Sardana 2016

Aquest dissabte i amb l'estrena d'una peça composta per a l'ocasió per Òscar Barqué i un espectacle de la Jovenícola d'Agramunt

Capital de la Sardana Interior
photo_camera Imatge d'arxiu de l'Agrupació Sardanista de Mollerussa

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, presidirà dissabte vinent, 12 de març, els actes de proclamació de Mollerussa com a Capital de la Sardana 2016. L’acte se celebrarà a les 11 del matí al Teatre l’Amistat i també hi seran presents l’alcalde, Marc Solsona; el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés, i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre altres personalitats. El pregó anirà a càrrec de Jordi Agustí Piqué, monjo de l’Abadia de Montserrat, fundador de l’escola de música de Mollerussa, músic i compositor. 

Després del pregó es donaran a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2016, el màxim guardó de reconeixement per a aquelles persones, institucions, projectes o entitats que treballen o han treballat en favor de la sardana. Tot seguit s’estrenarà la sardana ‘Mollerussa Capital de la Sardana 2016’, del compositor Òscar Barqué, una peça d’encàrrec de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa.

Posteriorment, es descobrirà una placa commemorativa i es farà una ballada de sardanes a la plaça de l’Ajuntament amb la Cobla Jove-Mollerussa 2016. Es tracta d’una cobla inèdita i creada expressament per aquest acte, formada per 11 joves músics del territori. Tots són menors de 25 anys i alguns encara són estudiants. Està dirigida pel músic Joan Farreny i la seva creació compleix un dels objectius de Mollerussa 2016: impulsar i donar a conèixer la cobla i potenciar els joves músics de Lleida, per la qual cosa participarà al llarg de tota la capitalitat en diversos esdeveniments.

La capital del Pla d’Urgell serà la primera població de la Terra Ferma en acollir aquest esdeveniment sardanista anual

A la tarda, s’inaugurarà l’exposició 70 anys de sardanes. 70 anys de l’Agrupació de Mollerussa, a la Sala d’Exposicions Centre Cultural, i posterior visita al Museu de Vestits de Paper. El darrer acte de la jornada serà l’espectacle de la proclamació, titulat Aigua, novament al Teatre l’Amistat. Es tracta d’una creació  audiovisual a càrrec de la Cobla Jovenívola d’Agramunt. El seu argument és un recorregut musical per la història de Mollerussa a través de l'element bàsic de la vida en aquesta terra com és l’arribada de l’aigua del Canal d’Urgell.

Capital de la Sardana és un projecte que vol convertir una població catalana en referència obligada pel món de la sardana, la cultura i el turisme durant tot un any. Mollerussa pren el relleu de Calella i ja té programat tot el calendari d’activitats per a aquest any 2016. La capital del Pla d’Urgell serà la primera població de la Terra Ferma en acollir aquest esdeveniment sardanista anual. 

Comentaris