L’Estany d’Ivars i Vila-sa compta amb un nou mirador que permetrà observar la fauna que en mou i habita entre els correus i boscos que envolten la llacuna. Segons ha explicat la tècnica, Eva Reñé es tracta d’una guaita amb ‘vidres espia’ que està orientada en el sentit contrari a la làmina d’aigua, amb l’objectiu que els visitants puguin veure la diversitat de fauna que discorre per altres indrets del parc natural.
Reñé afegeix que aquest mirador permet veure a la fauna sense necessitat de binocles ni telescopis, ja que els ‘vidres espies’ no descobreixen a l’observador i els animals és poder veure a poca distància. Reñé ha afegit que al voltant d’aquesta guaita s’adaptarà el paisatge amb punts d’aigua, punts de repòs i altres varietats de vegetació, com els arbustos o plantes aromàtiques per tal que els animals i ocells s'hi puguin acostar amb més facilitat.
Des d'aquesta guaita el visitant podrà observar a poca distància, els conills, pit-rojos, guineus, teixons, eriçons, així com algun dels astors que s'han localitzat en aquest entorn. En l'interior de l'observatori també hi haurà làmines amb informació de la fauna que s'hi pot veure per tal que el públic la identifiqui.
El consorci també ha restaurat la passarel·la i mirador del 'Termenal', un de tres punts d'observació que es troben sobre la làmina d'aigua i que estava en molt mal estat, les actuacions s'han completat amb la millora de treballs de gestió i maneig del canyissar de depuració.
Les actuacions han tingut un cost de 58.600 euros dels quals el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a trabés dels Next Generations, ha finançat el 70% i la resta l'ha aportat el Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana.
El consorci demana que la gestió administrativa estigui adscrita al Consell del Pla d'Urgell
Durant la visita als nous equipaments, el director tècnic de l'estany, Rafel Rocaspana, ha explicat que plantejaran a la Diputació de Lleida que la gestió administrativa del Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana passi a estar adscrita al Consell Comarcal del Pla d'Urgell. Rocaspana ha explicat que la gestió ja es porta a terme des del Consell però està adscrita a la Diputació de Lleida, que és la institució que més diners aporta al consorci. "Això suposa una duplicitat de tasques i l'objectiu és simplificar la tasca administrativa i comptable", ha dit. D'aquesta manera, seguiria el model de l'estany de Banyoles, que està adscrit i gestionat des del consistori de la capital del Pla de l'Estany.