Des de primera hora del matí els carrers de Fondarella, feien olor de carbó de forja, la llenya de la braça, i els primers olis bullents que esperaven la delicadesa de la pasta de les orelletes, tot barrejat amb la flairada de les fulles de tabac humides de havien de servir per elaborar les caliquenyes. Eren els preparatius del retorn de la Mostra d’Oficis Antics i Artesania, que al llarg del matí van visitar centenars de persones arribades de les contrades més diverses, la majoria públic familiar.

Després del parèntesi de la crisi sanitària, el municipi del Pla d’Urgell es tornava a convertir en referent de la recuperació de les arrels de la societat i la cultura popular, mostrant una trentena d’oficis. Destacar entre totes la del matalasser que es va incorporar la darrera edició, una feina que formava part de l’entorn quotidià, al que els organitzadors hi van afegir altres tasques com els esquiladors, o les filadores.
Cabassaire, el picapedrer, la teixidora, el forjador de ferro, el bufador de vidre, la joiera artesana, la tintorera, el gravador artístic, l’espardenyer… entre altres completaven la mostra.

Els organitzadors, i les entitats de Fondarella convoquen durant l’any trobades per elaborar ratafia, orelletes, llonganissa de tupina o sabons artesans que han de servir de marxandatge per als visitants de la mostra.

També és destacable com la quitxalla experimenta la sensació de donar forma a l’argila en el taller de terrissa, o de donar forma a la fusta amb eines manuals, del que en resulten peces que es poden endur com a record.
Tot plegat es pot resumir que la Mostra d’Oficis Antics i Artesania de Fondarella s’ha convertit en una convocatòria ideal per al públic familiar, amb una perfecta combinació de pedagogia, lleure, cultura popular i gastronomia.